Delikatesi bez kojih su novogodišnji praznici nezamislivi

Pročitano: 408 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(2 glasova)

Koja je to hrana neraskidivo vezana za Novu godinu? Ne postoje pisana pravila, ali ima onih nepisanih. Naravno, razlikuju se u različitim delovima sveta , od mesta do mesta, od kuće do kuće. Na kraju, čak i ne slavimo svi na svetu iste Nove godine.

Ipak, kada je ovo naše podneblje u pitanju, mogli bi da izdvojimo neke delikatese bez kojih je Nova godina nezamisliva. Uglavnom su to slatkiši, ali ima i izuzetaka. Počnimo baš od njih!

Prvo i osnovno, njeno veličanstvo ....

Ruska salata

Većini nas grašak, šargarepa i krompir su toliko svakodnevne namirnice da im ne pridajemo značaj, a ponajmanje ih smatramo delikatesom. No, kada sve to obogatite majonezom ( pa još ako je domaći, iz vaše kuhinje), kiselim krastavcima, kuvanim jajima, komadićima šunke i kačkavalja....Odjednom se to svakidašnje povrće pretvara u neodoljivu Olivijer salatu koja je kod nas poznata kao ruska - delikates bez kog novogodišnji praznici ne mogu ni da se zamisle.

E sad, varijacija ove salate ima milion.

Neki dodaju u nju i piletinu, neki papriku, neki ponešto oduzmu... tim dodavanjima i oduzimanjima nastale su i brojne druge varijacije salata sličnih ovoj kao što je recimo mimoza salata. Sve one nekako idu za druga slavlja. Za Novu godinu – ruska salata je standard.

Osim nje, novogodišnji praznici se ne mogu zamsiliti bez sledećeg...

Slatkiši u novogodišnjim poklonima

Prvi znaci da je Nova godinu blizu svakako su u prodavnicama i na ulicama. Prvenstveno, ponuda maštovitih slatkiša i sličnih delikatesa je svake godine sve veća. A ovo je ujedno i vreme za darivanje.

Slatkiši, bombone i čokolade zajedno da igračkama, osnova su koju čine dobri novogodišnji paketići za decu.

novogodisnji delikatesi5

Razume se, nisu samo deca ta kojima se poklanja nešto povodom novogodišnjih praznika. Darivanje se praktikuje i kada su odrasli u pitanju. No, pri izboru poklona budite pažljivi, jer ovo je period kada se očekuje da darujete nešto što će da simbolizuje nastupajuću godinu.

Otkrićemo vam tajnu!

Bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli – čokolada i slatkiši u kutiji su uvek dobra ideja. Uvek asociraju na lepe trenutke, slatke momente, radost pa im je i simbolizam prikladan.

Bombone – za ukras i za nepca

Neki se možda i sećaju svilenih bombona kojima su se kitile jelke pre neku deceniju. Neki su ih zvali i salonske bombone. Duguljaste, uvijene u šarene sjajne papiriće mamile su da budu ukradene sa jelke. Kod nekih porodica, do Nove godine jelka bi već bila prilično osiromašena. Oni snalažljiviji klinci pojeli bi krišom bombone, a sadržaj papirića zamenili bi komadom vate, plastelinom ili drugim papirićem.

Bilo kako bilo, bombone su neizostavni delikates za Novu godinu.

Danas je ova forma bombona modernizovana i unapređena, pa se mogu naći čokoladne jestive kugle za jelku, umotane u foliju sa novogodišnjim printom.

No, bombone za novu godinu ne moraju da budu samo ukras sa jelke.

One itekako mogu biti ukras i za nepca i savršen novogodišnji poklon. I ukus i neodoljiv izgled su kombinacija koja, recimo, krasi najkvalitetnije belgijske praline. Najveći ovakvih delikatesa izbor zasigurno ima Candy universe.

novogodisnji delikatesi3

Dodatni plus je što mogu i da budu deo novogodišnje trpeze, baš kao i sledeća stavka našeg spiska...

Novogodišnji medenjaci

Nije dovoljno da jelka bude ukrašena. I hrana treba da bude ukrasna, pored toga što je ukusna. Iako ovaj kriterijum ispunjavaju i čokolada i bombone, posebno kada su u nekom novogodišnjem pakovanju, nije na odmet da tu na broju budu i medenjaci.

novogodisnji delikatesi1

U osnovi, medenjaci su jednostavni keksi. Ono što ih čini posebnim je ono što ide nakon pečenja, a to je ukrašavanje. Pojedini medenjaci su prava remek dela, a kućica od medenjaka je podvig za sebe. Ponekad ih je zaista teško pojesti, jer je pomisao da će u 2 zalogaja nečiji višečasovni trud nestati zaista teška.

Zato su tu ostali slatkiši.

Novogodišnji kolači

Nova godina je zimski praznik. Period godine koji baš i ne obiluje svežim voćem . Danas je voće moguće očuvati u zamrznutom stanju, pa od njega napraviti novogodišnje kolače, ali nekada nije bilo tako pa su se zimski kolači pravili od onoga što je bilo dostupno u tom periodu: orasi, lešnici, jabuke, suvo voće... sa dodatkom cimeta, eventualno čokolade. Zatim, tu su kolači tipa vanilica ili salčića, krofnica – punjeni džemom.

Kako su se vremena menjala, tako su se menjali i kolači. Ipak, ukus nove godine je nekako najviše u ovim gore pobrojanim namirnicama.

Novogodišnji mafini

Jedan od delikatesa koji slobodno možemo svrstati u novi trend jesu i mafini – relativno jednostavni mekani biskviti u korpicama, sa punjenjem ili bez njega. Takoreći – mini tortice.

Kao i medenjaci, i mafini mogu biti tako dekorisani da budu prava mala remek dela od krema i od šlaga. Tako se od kremova povrh biskvita mogu napraviti zelene jelkice, crvene dedamrazovske kape, sneško belić, pingvini, mede, irvasi...

Za razliku od medenjaka, ukusi mafina mogu biti maštovitiji. Punjenja mogu biti voćna, mlečna, a mogu biti čak i slani.

Novogodišnje torte

Kao i novogodišnji kolači, u praksi su one u ovom periodu napravljene od malo jačih sastojaka, orašastih plodova i čokolade. Provuče se po koja pomorandža ili banana.

No, ovde je ipak akcenat na izgledu.

Torte za Novu godinu mogu biti dekorisane u prazničnom stilu, a s obzirom da je površina za dekoraciju velika, onda su i mogućnosti raznolikije. Zapravo, možete je čak i ukrasiti gore pomenutim medenjacima i bombonama.

I za kraj, nešto što se ne jede, ali je možda i najupečatljiviji delkates novogodišnjih praznika.

Kuvano vino

Da ne bude da pričamo samo o ukusu i izgledu. Red je da pomenemo i miris.

Jedan od delikatesa koji prosto miriše na novogodišnje praznike je kuvano crno vino. Topli začini u vidu cimeta, oraščića, karanfilčića, poneka kriška pomorandže i mandarine, pa sve to skuvano u vinu sa malo šećera – novogodišnji delikates posebne sorte. Za ovo kažu i da je odlično za imuninet i protiv prehlada i gripa. Možda nije baš lek, ali svojevrsna preventiva može biti.

novogodisnji delikatesi6

Sve je ovo lepo i na oko, ali i po ukusu i mirisu. Sve simboliše sreću, lepe i radosne trenutke. Naravno, najlepše je kada se podeli sa bliskim i dragim osobama. Dragi ljudi, prijatelji i porodica su ipak ono glavno, bez čega su novogodišnji praznici nezamislivi.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava