Tri najdekadentnija dezerta

Copyright
Copyright: howstuffworks.com
Pročitano: 2099 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

Niste li već čuli da glavne face u kuhinji više nisu kuvari, već poslastičari? Ako jeste, sjajno, a ako ne, sada ćemo vam pokazati zašto. Spremite se da zaplovimo u obećanu zemlju slatkiša.

Kanoli, desert toliko utemeljen u italijanskoj kulturi da svaka italijanska poslastičarnica koja drži do sebe mora u svojoj ponudi imati ovaj slatkiš. Valjkasto testo punjeno bogatim kremom od rikote, uz brojne varijacije koje uključuju čokoladu, pistaće ili limunovu koru, kanoli mame da uzmeš još.

Opera torta, kao što joj ime kazuje, umetničko je delo. Sastoji se od tri sloja kore od badema potopljenog u sirup od kafe, jednog sloja fila sa ukusom espresa, jednog sloja bogatog čokoladnog ganaša i sve to preliveno čokoladom i šećernim natpisom "Opera" na vrhu. Ako vam ovo nije dovoljno dekadentno, svako parče ove torte sadrži i jestivi zlatni list. Prema priči, ova torta je dobila ime po pariskoj Operi, ali i da nije tako, vaša čula bi sigurno zapevala nakon uživanja u ovom desertu.

Krokembuš (croquembouche), još jedan francuski desert, na vrhu je ponude dekadentnih slatkiša ovog puta. Krokembuš se sastoji od piramide profiterola, prelivenih karamel prelivom i ukrašenih šećernim figurama. Ovo je tradicionalna francuska svadbena torta i nešto zbog čega bi svako želeo da poseti bar jedno francusko venčanje.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava