Vodite računa pri kupovini daski za sečenje - a evo i zašto

copyright
Copyright: popularwoodworking.com
Pročitano: 1187 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

1. Daska za sečenje sa gumenom drškom ili drugim oblicima potpore od gume je važna iz bezbednosnih razloga - onemogućava dasci da klizi prilikom upotrebe.

2. Plastične daske su najjeftinije i najpristupačnije. Koristite je za pripremu mesa i ribe jer bakterije iz sirovog mesa mogu završiti u porama drvenih daski.

3. Drvena daska je veće utočište bakterija u odnosu na bilo koji drugi materijal, zbog toga je važno temeljno ispiranje.

4. Najbolji izbor za sečenje mesa su staklene daske, jedina mana je što oštećuju noževe.

5. Koristite jednu dasku posebno za sečenje mesa, a drugu za pripremu voća i povrća. Ovo će sprečiti da se mikroorganizmi šire s jednih namirnica na druge, što predstavlja najveću opasnost.

6. Nakon korišćenja, da biste dezinfikovali drvene daske savaki put ih dobro premažite običnim belim sirćetom umesto deterdžentom. Sirćetna kiselina je snažan borac protiv ešerihije koli, salmonele i stafilokoka .

7. Želite da se rešite neprijatnog mirisa određenih namirnica koji se osete i nakon pranja? U tome će vam pomoći sok od limuna koji svojom kiselinom uklanja neprijatne mirise.

8. Birajte daske sa glatkom i tvrdom podlogom kako bi priprema hrane bila što brža i jednostavnija.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava