Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

copyright
Copyright: candis.co.uk
Pročitano: 2785 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Zamrzavanje hrane je veoma korisna stvar, jer time štedite tako što sprečavate da se ostaci obroka bace, a možete i naveliko kupiti namirnice kojima nije sezona, pa da ih samo izvučete iz zamrzivača kada su vam potrebne. Ipak, postoje neke namirnice koje će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa je bolje da ih kupite u manjim količinama ili prosto nađete način kako da ih odmah iskoristite.


Prvo pravilo zamrzavanja: ako namirnica u startu nije imala dobar ukus, neće imati ni nakon zamrzavanja, štaviše, verovatno će imati još gori ukus. Zamrzavanje menja teksturu hrane, pa ako vam se nije dopala večera, bacite je odmah.
Drugo pravilo zamrzavanja: ako zamrzavate sirovu namirnicu sa visokim procentom vode (krastavci, paradajz, lubenica), nakon odmrzavanja će imati loš i gorak ukus jer će izgubiti svu vlagu.
Treće pravilo zamrzavanja: ne preporučuje se zamrzavanje bilo kakve hrane koja na sebi ima nekakav krem (npr krem od vanile) jer će se odvojiti ili raspasti, te izgubiti ukus.


Zapamtite, ova pravila važe uglavnom za pojedinačne namirnice, ne valja smrzavati sirov paradajz ali ako napravite lazanje u koje ide paradajz sos, naravno da taj specijalitet možete zamrznuti bez bojazni da će se previše izmeniti ukus.


Lista namirnica koje ne bi trebalo zamrzavati:


Povrće: celer, krastavci, zelena salata, luk, paprika, krompir (sirov), rotkvice
Voće: jabuke, grejpfrut, grožđe, limun, pomorandže, lubenica
Mlečni proizvodi: sir, krem sir, jogurt, pavlaka, sirova jaja
Začini: bosiljak, vlašac, peršun
Ostalo: glazure, pržena hrana, pirinač

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava