Mali kuhinjski trikovi koje svako treba da zna

Copyright
Copyright: goodhousekeeping.com
Pročitano: 4055 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(3 glasova)

Izraz koji definiše čaroliju koja se dešava iza kulisa u kuhinji najlakše se može opisati kao „organizovani haos". Da biste neometano funkcionisali u svojoj kuhinji, taj haos treba da organizujete tako da vam ide na ruku. U narednih nekoliko redova saznaćete trikove koje će vam u tome pomoći.

  • Sve na svom mestu - ovo načelo podrazumeva da pre nego što počnete sa kuvanjem sve namirnice treba da budu oljuštene, isečene, izmerene i da vam budu na dohvat ruke. Ovo će osigurati da vam sva pažnja bude usmerena na šporet, umesto da trčite po kuhinji i tražite nešto što vam hitno treba, a ne možete odmah da nađete, dok vam hrana u tiganju cvrči i postaje zabrinjavajuće reš.
  • Oštar nož je kamen temeljac kuhinje - noževe koje koristite oštrite redovno, jer je korišćenje tupih noževa opasno, a i nepraktično.
  • Probajte i začinjavajte jelo u toku spremanja - da biste osigurali da je ono što napusti vašu kuhinju zadovoljstvo za one koje će se gostiti jelom, obavezno probajte sve pre nego što izađe na sto. Retko šta može da pokvari obrok toliko koliko neodgovarajuća upotreba začina.
  • Meso prvo propržite, a spremanje dovršite u rerni - profesionalni kuvari meso spremaju tako što ga prvo proprže u tiganju, a potom finiširaju u rerni. Ne samo što se tako oslobađaju ringle, već će i samo meso biti sočnije.
  • Nemojte stavljati previše porcija u tiganj - kada spremate meso, oduprite se porivu da u tiganj stavite previše komada. Iako će naizgled tako brže biti gotovo, meso će se tako pre obariti, nego ispržiti, a i temperatura u tiganju će biti niža, tako da nećete dobiti hrskavu koricu, koja je i bila cilj.
  • Razmera ulja i putera treba da bude 1:1 - ulje će sprečiti zagorevanje putera, a puter će obogatiti ukus jela.
  • Odmah pospremajte za sobom - ovo je možda i najbitniji savet od svih. Ukoliko sklonite odmah ono što vam više ne treba, lakše ćete se snalaziti sa ostatkom namirnica, a i kasnije ćete brže završiti čišćenje i moći ćete na miru da se posvetite uživanju u onome što ste spremili.

 

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava