Božićni venac od oraha

Svečana pogača vrlo ukusna.

Pročitano: 256 puta
Kategorija: Hleb, Peciva, Pite...
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

35 g svežeg kvasca

100 g šećera

1/8 l mleka

400 g brašna

malo soli

80 g butera ili margarina

1 jaje

1 kocka šećera

Za fil:

125 g oraha

50 g šećera

150 g margarina

1 belance

Za posipanje:

1 žumance

100 g seckanih badema izmešanih sa šećerom u prahu

Priprema

Izmrviti kvasac i pomešati ga s kašičicom šećera i 2-3 kašike mlakog mleka. Brašno sipati u jednu činiju i na sredini napraviti udubljenje. U njega sipati mešavinu s kvascem, činiju prekriti platnenom salvetom i ostaviti na toplom mestu dok testo naraste dvostruko.

Zagrejati ostatak mleka, šećera, soli i masnoće dok se masnoća ne rastopi. Zatim tu smesu malo rashladiti, pa dodati jaje, izmešati sa izmrvljenom kockom šećera, natopljenom rumom, pa sipati u bršno. Testo s kvascem snažno gnječiti sve dok se počne odvajati od dna činije. Zatim ga prekriti i ostaviti još 20-30 minuta.

Na dasci oklagijom izmrviti orahe sa šećerom za fil. Zatim penasto umutiti margarin, dodati ga orasima i šećeru, izmutiti belance, pa i njega pomešati sa smesom.

Podeliti testo s kvascem na pola, pa obe polovine rastanjiti oklagijom u pravougaonik oko 1/2 cm debljine. Premazati ih filom sa orasima, ostavljajući nepremazane ivice po 2 cm svuda oko rastanjenog testa. Tako premazane pravougaonike uviti u rolne po dužini. Obe rolne splesti u pletenicu i uobličiti u venac, ivice čvrsto pritisnuti, da se oblik venca ne bi pokvario pri pečenju.

Venac preneti na pleh obložen papirom za pečenje. Sve navoje venca zarezati dubljim malim oštrim nožem, premazati izmućenim žumancem i posuti mešavinom badema i šećera u prahu. Venac ostaviti da odstoji još 20-30 minuta, zatim ga peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta, sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju, isključiti pećnicu, a kolač ostaviti još 10 minuta u njoj, izvaditi pleh i ostaviti da se ohladi.

Poslužiti ga ukrašenog orasima, bademima i suvim plodovima smeštenim u udubljenje venca.

Napisao: 
Prethodni recept
Listići sa sirom
Sledeći recept
Gibančice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava