Punjene tikvice sa šampinjonima

Tikvice su zdrava i niskokalorična hrna. Mogu da se spremaju kao pohovane, zatim musaka sa tikvicama bez mesa i sa, punjene na više načina, što možete videti na mom blogu, tako da ne bih se sada zadržavala na već objavljenim receptima. Pogledajte još jedan način punjenja tikvica u kombinaciji sa šampinjonima. Možda vam se dopadne. Da počnemo.

copyright
Copyright: Snežana Knežević
Pročitano: 6567 puta
Kategorija: Glavna jela
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

Za nadev:

meso od izdubljenih tikvica

2 struka mladog luka

1 kašičica belog luka u granulama

1 kašičica kurkume u prahu

pola kašičice đumbira u prahu

2 kašike začina od sušenog povrća

1 dl kečapa

1 kašika seckane mirođije

po ukusu sitne morske soli

Za preliv:

po ukusu svež bosiljak

1 kašičica belog luka u granulama

1 dl kečapa

4 kašike vrhom pune kisele pavlake

po ukusu sitne morske soli

I još je potrebno:

2 velike mlade tikvice

6 kašika maslinovog ulja

1 pakovanje šampinjona krupnijih

200 g kačkavalja

1 kašika seckanog vlašca

nekoliko vrhova sveže nane (ja sam koristila zamrznute)

Priprema

Tikvice ako su mlade ne trebate ljuštiti već samo operite. Ako su starije oljuštite ih. U mom slučaju su tikvice bile veće ali mlade, iz moje bašte, pa nisam morala da ih ljuštim već sam ih samo oprala i isekla na kolutove debljine 3 cm. Tikvice izdubite ali pazite da im dno ostane. Posolite ih. Meso tikvica, koje ste izdubili, sačuvajte.

U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte i stavite tikvice da se malo proprže sa obe strane da porumene i malo omekšaju. Isto to uradite i sa šampinjonima, koje ste prethodno obrisali vlažnim ubrusom.

Sada napravite nadev za punjene tikvica. Meso tikvica, koje ste izdubili iseckajte i stavite u isti tiganj u kojem ste prethodno propržili tikvice i šampinjone. Dodajte iseckan luk i začine i sve prodinstajte. Biće potrebno da dodate još maslinovog ulja, jer su tokom prženja tikvice i šampinjoni pokupili deo maslinovog ulja.

Propržene tikvice složite u teflonsku ili vatrostalnu posudu. Napunite ih nadevom do pola. Na svaku tikvicu stavite po jedan šampinjon okrenut kapicama prema gore.

Posebno izmešajte kečap i kiselu pavlaku, dodajte malo svešeg bosiljka i kašičicu belog luka u granulama. Ja sam koristila sušeni bosiljak. Ovom smesom prelijte svaki šampinjon. Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni C da tikice još omekšaju i odozgo porumene.

Izrendajte kačkavalj i stavite na svaku pečenu tikvicu po malo. Vratite u rernu samo da se malo otopi. Servirajte tako što na tanjir stavite po 2 koluta punjenih tikvica, pospite vlašcem i ukrasite svežom nanom. Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji. Prijatno!

Napisao: 
Prethodni recept
Sendviči
Sledeći recept
Pohovane tikvice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava