Moja čokoladna nugat torta

Napravila sam smesu od 5 jaja i podelila na dva dela i pekla u dva pleha. Dobila sam dve kore. Ukupno sam ispekla 4 kore.

copyright
Copyright: Valentina
Pročitano: 246 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Kore:

5 jaja

5 kašika šećera

3 kašike brašna

2 kašike kakaoa

100 ml ulja

Preliti sa 300 ml mleka

Fil:

600ml mleka

120 g gustina/nišesta/skrob

200 g šećera

150 g čokolade

100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika

100 g lešnik napolitanki

250 g maslaca

200 ml slatke pavlake

300 g nutele ili bilo kojeg nugat ( tamnog ) dela eurokrema

Priprema

Prvo pravimo fil, da bi se hladio. Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Izmešati gustin i šećer sa mlekom pa zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se fil hladi praviti kore. Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni C. Ulupati penasto belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti špatulom. Obložiti okrugli pleh 26 cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti još jednom. Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4 kore.

Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohlađen fil. Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti. Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem. Na kraju dodajemo lešnik i samlevene napolitanke. Sve izmešamo.

Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlekom i nanaeti trećinu fila. Tako raditi do kraja. Dekoracija po želji i hlađenje. Prijatno.

Napisao: 
Tagovi:
Sledeći recept
Loli Pop
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava