Lokumi

Tope se u ustima. Što duže stoje ukusniji su. Pripremljene lokume sačuvajte u limenoj ili plastičnoj kutiji tako što, na dno stavite pek-papir, pa poređate lokume i tako redom. Završite pek-papirom, zatvorite poklopcem. Ovako pripremljeni lokumi mogu da stoje dve nedelje, mada-koliko su ukusni, teško da toliko mogu da se zadrže u kutiji. Kod nas su nestali za tili čas!

copyright
Copyright: Vesna
Pročitano: 822 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Za testo:

250 g margarina

80 g šećera u prahu

2 kesice vanilin šećera

450 g brašna

2 kašike ulja

Za valjanje lokuma:

po potrebi šećer u prahu

1 kesica vanilin šećera

Priprema

Mikserom umutiti margarin, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati ulje i umutitu mikserom. Zatim, mikser isključiti, postepeno dodavati brašno i zamesiti testo. Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 6 delova formirajući jufkice. Svaku jufkicu rukama razviti u uži, a duži štapić. Svaki štapić seći na željenu dužinu. Poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 130 stepeni C oko 20 minuta (voditi računa da ne gore, da sačuvaju bledu boju). Gotove lokume izvaditi iz rerne.

Za valjanje lokuma: U dublju posudu usuti šećer u prahu, dodati vanilin šećer, izmešati, pa u njih valjati lokume dok su još vruči. Lokume servirati i poslužiti.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Slatka jaja i korpica
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava