Julia Child

copyright
Copyright: northcountrypublicradio.org
Pročitano: 4345 puta
Kategorija: Poznati Kuvari
Ocena teksta:
(3 glasova)

Julia Carolyn Child, rođena 15. avgusta 1912, a umrla takođe u avgustu 2004. godine, je bila čuvena američka kuvarica, spisateljica, TV ličnost i novinarka, zahvaljujući kojoj su lepote francuske kuhinje približene domaćicama širom sveta.

Julia je u rodnoj Kaliforniji završila politehničku školu, u Njujorku je radila kao novinarka, a posle Drugog svetskog rata odlazi sa mužem u Francusku gde se upoznaje sa čarima tradicionalne kuhinje te zemlje. Ona je naime, tada pohađala šestomesečni kurs u svetski poznatoj školi kuvanja Cordon Bleu i shvatila da je njen životni cilj da i široj javnosti predstavi recepte koje je naučila da sprema tokom boravka u Parizu.

Tako je Julia 1961. godine, nakon odbijanja mnogih izdavačkih kuća, uspela da objavi knjigu "Mastering the Art of French Cooking". Knjiga je istog trenutka postala bestseler, pet godina se nalazila na vrhu liste najprodavanijih kuvara, a i dan danas predstavlja neizostavno štivo za sve one koji žele da se oprobaju u spremanju francuskih jela.

Zbog velikog uspeha ove knjige, ubrzo je snimljena i kulinarska TV emisija "The French Chef" koja je se prikazivala na čak 96 TV stanica i koja je osvojila Emi nagradu za najbolju emisiju koja se bavi kulinarstvom. Tokom decenija koje su usledile, snimila je još tri TV emisije (Julia Child and Company, Julia Child i More Company, Dinner at Julia's) i objavila nekoliko takođe uspešnih kuvara.

O njenom uspehu i značaju u svetu kulinarstva dovoljno govori činjenica da je ona prva žena koja je pimljena u Kulinarsku kuću slavnih. 2002. godine je u Američkom nacionalnom muzeju održana izložba sa eksponatima koji su se koristili tokom snimanja njenih TV emisija, a pre sedam godina je snimljen film o njenom životu i delu - Julia&Julia.

2012. godine, na stogodišnjicu njenog rođenja, poznati restorani širom sveta su organizovali "Nedelju Julie Child" tokom koje su, specijalno njoj u čast, pripremali francuske specijalitete koje je ona osmislila ili volela da sprema.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava