Wolfgang Puck

copyright
Copyright: Wolfgangpuck.com
Pročitano: 4466 puta
Kategorija: Poznati Kuvari
Ocena teksta:
(2 glasova)

Wolfgang Johannes Puck je trenutno jedan od najbogatijih i najuticajnijih svetskih kuvara za kojeg možemo reći da je pravi „vladar iz senke“. Naime, on je na čelu kompanije (Wolfgang Puck Companies) u čijem je vlasništvu preko dvadeset luksuznih restorana (među kojima je i čuveni Spago), preko osamdeset kioska brze hrane koji su locirani širom sveta, nekoliko servisa za ketering, kao i nekoliko linija proizvoda konzervirane hrane i kafe. Takođe, napisao je i šest knjiga o kuvanju (Modern French Cooking for the American Kitchen, The Wolfgang Puck Cookbook, Adventures in the Kitchen with Wolfgang Puck, Pizza, Pasta, and More, Live, Love, Eat i Wolfgang Puck Makes it Easy).


Rođen je u austrijskom gradiću u oblasti Karintije 8. jula 1949. godine. Svoje prve kulinarske trikove naučio je u Monaku, a sa samo 24 godine seli se u Los Anđeles gde radi kao glavni kuvar u retoranu Ma Maison. Nakon što 1981. objavljuje svoju prvu knjigu sa receptima iz ovog restorana, zajedno sa svojom suprugom Barbarom otvara čuveni restoran Spago koji će dvadesetak godina kasnije ući u top 40 najboljih restorana u SAD. Kako sam kaže, omiljeno jelo su mu najobičnije makarone, što ni ne čudi s obzirom na to da njegov zaštitni znak i jeste italijanska hrana pripremljena na moderan način, a najpoznatije jelo koje sprema je pica sa dimljenim lososom. Voli da sprema i peciva, morske plodove, sveže salate i razne dresinge i soseve.


Pored kulinarskog, Wolfgang se može pohvaliti i izuzetnim glumačkim talentom, pa je i lista filmova i serija u kojima se pojavljuje zaista impresivna: glumio je u serijama CSI: Crime Scene Investigation, Keeping Up with the Kardashians, Las Vegas, The Simpsons, u emisijama Hell’s Kitchen, Top Chef, MasterChef, kao i u filmovima The Weather Man, The Muse i The Smurfs.


Veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada skupila preko 25 miliona dolara pomoći gladnima i obolelima od raka.


Na njegovom sajtu http://www.wolfgangpuck.com/recipes možete naći preko stotinu recepata za spremanje jela koja se nalaze na meniju njegovih restorana širom sveta.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava