Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je aromatična grmasta biljka veoma ugodnog mirisa i arome čiji su prvi pisani tragovi stari preko četri hiljade godina i datiraju još iz starog Egipta. Naziv…
3741
Mnogi ne znaju da je kari ustvari mešavina 5 - 15 začina. Poreklom je iz tropske Azije, a najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Karakterističnog je mirisa i pikantnog, ljutkastog…
4907
Origano je aromatična zeljasta biljka, poreklom iz južnih krajeva Evrope. Kod nas je poznat i kao mažuran, mravinac, crnovr, vranilovka, dok je latinski naziv Origanum vulgare. Najčešće se koristi u…
4288
Korijander je poreklom iz Azije. Mleveno seme se koristi za karije i pikantne torte. Zbog svojih aromatičnih i posebnih po ukusu listova, veoma je popularan u južnoameričkim i meksičkim krajevima.…
3972
Karanfilić je sušeni, neotvoreni pupoljak. Latinski naziv je Syzygium aromaticum, sin. Eugenia aromaticum ili Eugenia caryophyllata. Kod nas se naziva i klinčić. Poznat je po svom veoma intenzivnom mirisu. Pospešuje…
10635
Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin…
12024
Strana 4 od 5