Ako ne pijete mleko, ovo su alternativni izvori kalcijuma

copyright
Copyright: algaecal.com
Pročitano: 1579 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(3 glasova)

Kalcijum je jedan od najbitnijih minerala, neophodan je za pravilan razvitak kostiju i održava pravilan rad srca, nerava i mišića. Mleko jeste jedan od najčešćih izvora kalcijuma, no u današnje vreme sve veći broj ljudi odbija da pije mleko, kako zbog ukusa, tako zbog veganskog ili presnog načina ishrane. Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, ovo su namirnice koje će obezbediti potrebnu količinu kalcijuma u vašem organizmu.

Tamnozeleno lisnato povrće - kelj, brokoli i španać su puni ovog esencijalnog minerala. Telo može da apsorbuje između 40 - 60% kalcijuma koji se nalazi u ovom povrću, a ostatak se apsorbuje ako ga kombinujemo sa hranom koja je bogata magnezijumom - tada koristimo pun potencijal oba minerala.

Bademi - samo 100 grama badema zadovoljava čak četvrtinu dnevne potrebe za ovim mineralom, a zna se da su bademi i puni proteina, vitamina E i magnezijuma pa su zdrava alternativa ne samo mlku, već i svim drugim nezdravim grickalicama.

Tofu sir - u sto grama tofu sira se nalazi čak 350 miligrama kalcijuma. Tofu je odličan za vegane i vegetarijance jer pored kalcijuma, sadrži i dosta proteina. Kada kupujete tofu sir, pogledajte na pakovanju da li sadrži "Calcium Sulphate" jer ovaj sastojak pruža telu dodatan izvor kalcijuma.

Edamame zelena soja - verovatno niste ni čuli za nju, ali se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Najpopularnija je u kineskoj i japanskoj kuhinji i odličan je izvor kalcijuma. Edamame zelenu soju možete naći i smrznutu u većim supermarketima, potrebno je samo da je podgrejete i začinite - i zdrav ručak bogat kalcijumom je spreman.

Pirinčano mleko - jeste da je skuplje od običnog mleka, ali samo čaša pirinčanog mleka sadrži čak 40% dnevne količine kalcijuma koja je potrebna za pravilan razvitak kostiju i rad nervnog sistema. Pirinčano mleko je bogato i vitaminom D, a možete ga stavljati i u kafu, jesti uz musli...

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava