Osnovne vrste biljnog čaja

Copyright
Copyright: islandteashop.com
Pročitano: 1344 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

Čaj nije samo topli, aromatizovani napitak koji piješ kad si bolestan, kao po kazni, već moćni saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. Svaka vrsta čaja deluje na određeno oboljenje, a u nastavku teksta saznaćete osobine tri osnovne vrste biljnog čaja – belog, crnog i zelenog.

Beli čaj je najmanje obrađena forma čaja, sa najmanje kofeina i najviše antioksidanata. Ima delikatnu i laganu aromu, a pravi je kriptonit za bakterije i viruse.

Crni čaj se dobija tako što je lišće čaja oksidiralo i potamnelo na vazduhu. Jačeg je ukusa, a ima uticaj na jačanje kardiovaskularnog sistema. Osim što je izuzetno dobar za krvne sudove, krvni pritisak i urinarni trakt, zbog visokog sadržaja fluorida štiti zube od stvaranja karijesa.

Zeleni čaj se dobija tako što se lišće prokuva ili popari pre oksidacije. Manje je intenzivnog ukusa od crnog čaja, a sjajan je u borbi protiv ćelija raka (posebno raka dojke i pluća). Takođe, istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju ovaj čaj imaju brži metabolizam i brže sagorevaju masti od onih koji to ne čine.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava