10 najuticajnijih lanaca brze ishrane

copyright
Copyright: watchmojo.com
Pročitano: 4849 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Razvoj industrije u proteklom veku i sve brži način života doveli su do prave ekspanzije takozvanih lanaca brze hrane. Umesto da izdvojimo vreme za pripremu zdravih namirnica, sve više se okrećemo kupovini gotovih hamburgera, pica, sladoleda... Ovo je lista od 10 trenutno najuticajnijih lanaca brze ishrane:

10. Papa John's Pizza
Ova lista počinje lancem koji se bavi proizvodnjom najpopularnijeg italijanskog jela - pice. Papa John's je nastao 1983. godine, a osnivač je John Schatter, tada mladi preduzetnik koji se nije ni nadao da će njegov restorančić vremenom postati jedan od najuticajnijih proizvođača pice na svetu.

9. Dunkin' Donuts
Na devetom mestu se nalazi kompanija koja proizvodi omiljeni slatkiš popularnog Homera Simpsona - krofne. Dunkin' Donuts je u početku (1950) bio mala prodavnica u Masačusetsu, da bi danas predstavljao najuticajniji lanac brze ishrane koji prodaje krofne, sa čak 11.300 restorana u 36 država.

8. Taco Bell
Ako volite meksičku hranu, Taco Bell je pravo mesto za vas. On je nesumnjivo najuticajniji proizvođač meksičkih specijaliteta, nastao u Kaliforniji davne 1954. godine. Osnivač je Glen Bell, a kako je i sam izjavio, nije se ni u najluđim snovima nadao da će jednog dana postati vlasnik čak 6.500 restorana širom sveta.

7. Sonic Drive - In
Sonic Corporation, poznatiji kao Sonic Drive - In, se sa svojih 3.500 restorana i 3 miliona mušterija (na dnevnoj bazi) nalazi na sedmom mestu ove liste. Ovaj lanac brze hrane trenutno ima tržište samo u SAD, ko zna koliko bi tek restorana i kupaca imali da su se otvorili i ka drugim kontinentima.

6. Wendy's
Ovaj lanac brze hrane nastao je 1969. godine u Ohaju i trenutno ima tačno 6.487 restorana. U njegovom asortimanu se nalaze razni pileći sendviči, pomfrit i sladoledi, a ovoliku popularnost je stekao pre svega zbog niskih cena. Pa i pored pristupačnih cena, godišnja zarada im je oko dve i po milijarde dolara!

5. Subway
Subway (u prevodu "metro") je verovatno najveći proizvođač brze hrane koji svoje kioske ima u blizini podzemnih metroa širom sveta. Nastao je 1965. godine kao mali kiosk za prodaju brzih sendviča, a danas sa 44.603 restorana u 111 država predstavlja najuspešniji lanac za prodaju ovog jela.

4. Burger King
Gotovo da nema ko nije čuo za ovaj uspešan lanac koji prodaje prvenstveno hamburgere. Nastao je na Floridi 1953. godine, a sada šest decenija kasnije ima oko 13.000 restorana širom sveta sa godišnjom zaradom od skoro tri milijarde dolara.

3. Pizza Hut
Pizza Hut je, baš kako mu i ime kaže, najveći proizvođač gotove pice. Sa 11.000 restorana širom sveta, premašio je i rivala Papa John's. Znate onu foru koju mnogi danas koriste, punjenje ruba pice sa sirom, kako bi bila ukusnija i kako se rub ne bi bacio? E pa Pizza Hut je prvi izmislio ovaj fazon!

2. KFC
"Kentucky Fried Chicken", ili jednostavije KFC, je najveći lanac brze hrane koji proizvodi prvenstveno jela od piletina. Sve je počelo u gradiću Luizvilu davne 1930. godine, i sada je KFC, sa skoro 20.000 restorana u čak 118 država širom sveta, na drugom mestu ove liste.

1. McDonald's
Velikog li iznenađenja! Na prvom mestu se naravno nalazi čuveni McDonald's. Mislimo da nije potrebno posebno predstavljati ovu mašineriju od kompanije, dovoljno je da kažemo da kroz popularan "mek" dnevno prođe oko 68 miliona potrošača i da godišnja zarada ovog lanca iznosi oko 25 milijardi dolara!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava