Kratka istorija cimeta

copyright
Copyright: takeabreakrelax.com
Pročitano: 1852 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Cimet je, prema brojnim istraživanjima, u upotrebi još od 2000. godine pre nove ere. Dokazi ukazuju na to da je korišćen u celom antičkom svetu i da su ga arapski trgovci doneli u Evropu gde je postao jednako popularan. Dugo je bio statusni simbol i uprkos širokoj upotrebi, poreklo cimeta je dugo čuvana tajna sve do početka 16. veka. Da bi održali svoj monopol, arapski trgovci su bili poznati po legendama koje su prenosili svojim kupcima, a koje su se ticale toga kako dobavljaju luksuzni začin. Jedna takva priča vezana je za grčkog istoričara Herodota, koji je tvrdio da ptice nose cimet u svoja gnezda koja su smeštena na vrhovima planina nepremostivim za čoveka.

Evropski istraživači krenuli su u potragu za misterioznim začinom, tako je i Kristofer Kolumbo pisao kraljici Izabeli misleći da je u Novom svetu pronašao cimet i poslao je njegove uzorke u svoju domovinu. Međutim, ispostavilo se da nije bio u pitanju cimet. Oko 1518. godine, portugalski trgovci su otkrili cimet na današnjoj Šri Lanki, porobili su stanovništvo i preuzeli kontrolu nad trgovinom začina. Međutim, 1800. godine cimet više nije bio skup, počelo je njegovo uzgajanje i u drugim delovima sveta.

Danas se obično susreću dve vrste cimeta: jeftinija sorta ima jači miris i ukus, i uglavnom se proizvodi u Indoneziji, a skuplja sorta ima blaži ukus, slađa je i koristi se kao aroma za tople napitke, a proizvodi se na Šri Lanki.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava