Španska tradicionalna kuhinja - spoj zapadnoevropske, mediteranske i afričke kuhinje

copyright
Copyright: mccormick.com
Pročitano: 2114 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(4 glasova)

Španska kuhinja je kuhinja tipične mediteranske zemlje, ali sa mnogo zapodnoevropskog i afričkog uticaja. Mnogi narodi, uključujući Kelte, Rimljane, Vizigote i Mavare, su nastanjivali Iberijsko poluostrvo i to je odigralo značajnu ulogu u raznovrsnosti tradicionalne kuhinje Španaca.
Rimski, a posredno i grčki uticaj, se vidi kroz centralno mesto koje masline imaju u svakodnevnoj ishrani, dok mnogi ne znaju da su neka jela, uglavnom pite, slične kuhinji u Irskoj i Škotskoj jer su ih doneli Kelti. Mavarski uticaj je možda najjači i ogleda se u koriščenju raznih začina (kim,šafran), meda, badema i citrusnog voća.

Sa obzirom na klimu i reljef, Španija je pogodno mesto za gajenje voća i povrća, kao i za stočarstvo. Popularni su suhomesnati proizvodi kao što su šunke i kobasice, koje se ne razlikuju mnogo od onih sa balkanskih prostora. U svim oblastima Španije su takođe zastupljeni razni sirevi, pirinač, orašasti plodovi, jaja i beli hleb, a obavezni sastojci gotovo svakog obroka su beli luk i maslinovo ulje. Sa obzirom na povezanost sa Sredozemnim morem i Atlantskim okeanom, u ishrani su zastupljeni i morski plodovi i različite vrste ribe.

Najpoznatije špansko jelo je bez sumnje paelja, nastalo u Valensiji, na obalama Sredozemnog mora. Baza paelje je pirinač i postoji mnogo varijacija ovog obroka, ali uglavnom se pravi sa morskim plodovima, povrćem ili pilećim i zečjim mesom. Obavezni sastojci su i crni luk, vino, slatka crvena paprika i šafran.

Svaka oblast u Španiji ima neke specifične obroke. Na primer za Andaluziju je specifična hladna paradajz čorba i pržena riba. Katalonija se odlikuje raznim jelima koja su kombinacije morskih plodova, mesa i lokalnog voća. U Baskiji su zastupljeni razni omleti, a od ribe se najviše jedu bakalar i jegulje. Asturijska kuhinja se bazira na jelima od pasulja, dok meso igra centralnu ulogu u unutrašnjim oblastima poput Kastilje. Obrok koji se provlači kroz sve oblasti je omlet sa krompirom.

U Španiji se svaki praznik odlikuje specifičnim jelima. Božić je, na primer, vreme za specijalnu porodičnu večeru gde se na trpezi nalazi čorba od crnog luka i badema, riba i meso iz rerne, crveni kupus i jabuke. Dezert uglavnom podrazumeva raznovrsno voće, sireve i slatkiše, kao toplu čokoladu koja je omiljeni napitak Španaca.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava