Supa od kokoške - mnogo drugačije spravljena iz 1938.

Pročitano: 13582 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(4 glasova)

Dok smo čistili tavan, budućeg poslovnog prostora Centra za energetsku efikasnost CEFIX, naleteli smo pored gomile starih časopisa i dnevnih novina, na recepte iz davne 1935., 1936., 1937... Recepte je sakupljala Čisko Emilija iz Srpske, Nemačke i Mađarske štampe. Neki od recepata su i energetski efikasni!

Drage bake, mame, supruge, devojke i ćerke, znam da ćete odmah kada vidite da se radi o receptu: "Supa od kokoške" prokomentarisati kako to sve domaćice i žene znaju, e pa žao mi je, ali ovakvu supu ni jedna od Vas nikada spremala nije, ako jeste, duboko se izvinjavam...  

Supa od kokoške - recept je objavila Politika, 13. februara1938.

SupaOdKokoskeClanak

Uhranjenu, masniju kokošku očistiti od perja i droba, oprati, pa je celu metnuti u lonac, naliti hladnom vodom i polako kuvati, kao svaku supu. Gotovu supu ostaviti da se staloži, pa je zatim procediti i u nju zakuvati kobasice od pirinča i kokošijeg mesa, koje treba praviti na ovaj način: testo zamesiti kao za rezance za supu. Iseći od testa pravougaonu parčad 10 santimetara dugačku, a pet široku. Obariti sa malo supe pirinač i dodati u njega sitno iseckano kokošije meslo ili kad se ne pravi kokošija supa, onda može i teleće meso. Meso, pirinač, jedno celo jaje i so izmešati i od nadeva praviti male kobasice, stavljati ih na svako parče isečena testa i zamotati ih u testo. Svaku kobasicu premazati belancetom. Na štednjak (ukoliko koristite šporet Smederevac, onda je recept i energetski efikasan) staviti mast u šerpu, pa kada se ona dobro zagreje, spuštati kobasice od mesa i pirinča i pržiti ih na vreloj masti, dok ne postanu žute. Pred samo iznošenje na sto, staviti ih u čorbaluk i preliti proceđenom supom, pa odmah služiti.

Centar za energetsku efikasnost - CEFIX

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava