5 zdravih namirnica bogatih zdravim mastima

copyright
Copyright: thespruceeats.com
Pročitano: 1141 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Avokado – Dok većina voća prvenstveno sadrži ugljene hidrate, avokado je pun zdravih masti! Zapravo, masti čine 77 odsto što je veća količina u odnosu na brojne namirnice životinjskog porekla. Glavna masna kiselina je oleinska koja je dominantna i u maslinovom ulju.

Sir – Pored toga što je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina B12, fosfora i selena, sadrži i moćne masne kiseline koje smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Crna čokolada – Sadrži oko 11 odsto vlakana i preko 50 odsto gvožđa, magnezijuma, bakra i mangana. Jedna je od najviše ispitivanih prehrabenih proizvoda, pa pored toga što je bogata zdravim mastima utvrđeno je i da antioksidansi u njoj imaju snažnu biološku aktivnost i mogu smanjiti krvni pritisak i “loš” holesterol.

Jaja – Jedno jaje sadrži u proseku oko 212 mg holesterola što je 71 odsto preporučenog dnevnog unosa, a većina kalorija potiče od masti. Nove studije pokazuju da holesterol u jajima ne utiče na holesterol u krvi, bar ne kod većine ljudi. U žumancetu se nalaze gotovo svi hranljivi materijali koji su nam potrebni.

Čia semenke – Obično se ne percipiraju kao “masna” hrana, ali oko 28 grama sadrži oko 9 grama masti. Zapravo, 80 odsto kalorija čine masti što ih čini odličnom biljnom hranom. Većinu masti čine omega 3 masne kiseline.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava