Kivano - ukusna i zdrava poslastica

copyright
Copyright: static.parade.com
Pročitano: 2201 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Kivano , odnosno afrička rogata dinja ili ukrasni krastavac pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je dinjama, krastavcima, lubenicama i tikvicama.

Poreklom je iz semi aridnih predela Afrike ali se uspešno gaji na Novom Zelandu i u Americi. Na svetskim tržištima kivano je dostupan tokom cele godine upravo zahvaljujući velikoj proizvodnji u ove dve zemlje.

Ukoliko ga jedete svežeg, najbolje je da rasečete plodove po dužini i koristite kašičicu. Inače, u svetu se plodovi kivana koriste kao dodaci raznim salatama, prelivima ali i kao dekoracija.

Doprinosi zdravlju nerava i krvnih sudova, neutrališe slobodne radikale, a nivo vitamina A deluje kao antioksidans pored toga što utiče na bolji vid, odnosno usporava ili sprečava razvoj katarakte.

Cink, kao mineral koji je neophodan organizmu i ima različite uloge, u kivanu doprinosi zarastanju rana i boljem funkcionisanju određenih organa, tkiva, krvnih sudova i ćelija.

Štiti kožu, smanjuje mogućnost pojave bora i uklanja fleke na licu.

Organska jedinjenja u kivanu regulišu hormone, naročito adrenalin i hormon stresa.

Idealan je ukoliko imate problema sa grčevima, nadimanjem, zatvorom. Reguliše nivo holesterola u organizmu, a visok nivo minerala jača kosti.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava