Masline, maslinovo ulje i zdravlje

Copyright
Copyright: terra-natura.gr
Pročitano: 2825 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

I masline i maslinovo ulje smatraju se zdravim namirnicama prvenstveno zbog toga što sadrže nezasićene masne kiseline. Kulture čija ishrana podrazumeva dosta ovih kiselina imaju manji broj stanovnika koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, raka i gojaznosti, jer telo ove vrste masti drugačije razlaže i čuva.

Zelene masline, koje su ubrane pre nego što sazru, imaju više polifenola, dok crne masline koje zriju na drvetu, pa se onda beru imaju veći procenat ulja. I jedne i druge su odličan izvor gvožđa, bakra i vitamina E.
Masline se ne mogu jesti direktno sa drveta, jer su tvrde i gorke, već se konzerviraju u teglama, čime se uklanjaju gorke komponente, plod omekšava i obogaćuje im ukus.

Postoji jedna velika razlika između maslina i maslinovog ulja - ulje je doslovce 100% masna kiselina, dok je taj procenat u maslinama 20%. Rezultat toga je da jedna kašika ulja ima 120 kalorija, a 10 maslina svega 40 kalorija.

Ima još drugih razlika - masline sadrže dosta soli, jer se obično čuvaju tako što se kisele, dok ulje uopšte ne sadrži so; proces kiseljenja uklanja mnogo polifenola iz maslina, dok su oni sačuvani u ulju; u maslinama se nalaze vlakna, kojih nema u ulju.

Kao što vidite i masline i ulje imaju nedostatke i prednosti, a dobro ćete učiniti ako u svoju ishranu uvedete i jedno i drugo.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava