Kolač sa višnjama

Kolač koji svi obožavaju, ukusan i priprema se vrlo lako. Moja porodica obožava, ukus koji prija i nepcu godi. 

copyright
Copyright: Marija
Pročitano: 1831 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

5 jaja

1,5 čaša šećera (300 g)

1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 g jogurta)

1 čaša ulja (170 g)

2 čaše brašna (ukupno 270 g)

1/2 kesice praška za pecivo

400 - 500 g višanja

malo prah šećera za posipanje kolača

vanil šećer

(čaša = 2 dl)

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, takođe mikserom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole. Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni C da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni C.

Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga oko 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.

Ispečen kolač treba da ima blagu braon gornju površinu, a takav je i odozdo, vidi se na mojim slikama. Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav. Svi ćete uživati u ovom slatkišu, preporuka.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Medeno srce - kolač posni
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava