Gastronomski užitak – jela koja morate probati na Kopaoniku

Pročitano: 1804 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji zasigurno je Kopaonik. Ljubitelji prirode mogu otkriti u bilo koje doba godine nestvarnu lepotu ove planine i uživati u čistom vazduhu četinarskih i hrastovih šuma, kao i raznovrsnom sadržaju za sve uzraste.

Zimovanje na Kopaoniku može obuhvatiti razne adrenalinske sportove, skijanje, sankanje, panoramsku vožnju žičarama. Osim za odrasle, dosta je sadržaja i za decu, tako da će mališani jednako uživati u čarima odmora kao i njihovi roditelji. Savršeno je mesto za uživanje u zimskom odmoru, upijanje pozitivne energije i oporavka organizma od napornog rada.

Savršenstvo boravka na Kopaoniku, ne bi bilo potpuno bez izvanredne hrane koja se ovde nudi. Gastronomski je raj kako za goste iz inostranstva, koji se po prvi put susreću sa specijalitetima srpske kuhinje, tako i za domaće turiste koji iznova degustiraju gurmanluke sa Kopaonika.

U ponudi je vrhunska domaća kuhinja koju nipošto ne smete propustiti. Spoj sočnih i kvalitetnih proizvoda daje potpuni ugođaj za svačiji ukus.

 

Potpuni gastronomski užitak

Nenadmašna kulinarska jela Kopaonika krase trpeze mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji spremno dočekuju turiste iz meseca u mesec. Priprema hrane po tradicionalnim srpskim receptima, garantuje kvalitet i potpuni užitak, a za to su, pre svega, zaduženi vrhunski kuvari, po kojima su pojedini restorani i hoteli nadaleko čuveni.

Ovom prilikom predstavićemo vam gastronomske specijalitete, zbog kojih ćete nesumnjivo poželeti da se vratite na Kopaonik i probate ih ponovo. Lepote ove planine bez sumnje zaslužne su za to što joj se svaki posetilac iznova vraća, ali ono što ostavlja jedinstven pečat i čini uživanje iznad svih očekivanja, jeste bogata srpska kuhinja sa šmekom ove slavne planine.

 

Neodoljiva pršuta sa planine

Nezaobilazni specijalitet srpskih planina kao što je Kopaonik, nesumnjivo je pršuta. Kopaonička trpeza ne bi bila potpuna bez nje. Ovaj neizostavni suhomesnati proizvod idealan je u kombinaciji sa drugom hranom, naročito sa domaćim kajmakom. Ne samo da pruža posebno zadovoljstvo za čulo ukusa (i mirisa!), već može biti i jedinstveni suvenir sa kojim se turisti rado vraćaju svojim domovima.

Kada se na prehrambenom artiklu nađe potpis “kopaonički”, svakog kupca asocira na dobar gurmanluk i budi visoka očekivanja. Ipak, pršutu koju možemo kupiti u prodavnici i ona koju ćemo okusiti na Kopaoniku dve su različite stvari. Tajna je sakrivena u kvalitetu sirovih proizvoda, tradicionalnom procesu proizvodnje, ali i u jedinstvenom ambijentu koji čini svaki zalogaj neponovljivim gastronomskim užitkom.

Čuvena pršuta priprema se soljenjem i sušenjem najfinijeg mesa buta. Pretežno se pravi od svinjskog, neretko od jagnjećeg i junećeg buta.

prsuta domaca

 

Rebarca na kajmaku

Hrskava i slasna rebarca na kajmaku su spoj vešto odabranog komada mesa i neodoljive marinade. Dimljena ili sveža, pečena su u rerni sa suvim, neretko i svežim začinima što upotpunjuje prefinjen ukus.

Ovo jelo je izvrsno u kombinaciji sa salatama od svežeg sezonskog povrća ili sa pekarskim krompirom. Za mnoge ljubitelje skijanja, zimovanje na Kopaoniku postaje potpuno tek kada se počaste rebarcima na kajmaku.

 

Domaći ajvar sa Kopaonika

Domaći ajvar pravi se po vrhunskoj recepturi koja se generacijama neguje na Kopaoniku. Zapravo, hladan ajvar, kajmak, pršuta i vruća pogača predstavljaju savršenu kombinaciju kopaoničke gozbe. Kao prava poslastica može se jesti za užinu pre ili posle skijanja, ili tokom bilo kog obroka na planini. Sprema se od najkvalitetnijih sorti crvene mesnate paprike na šporetu “smederevcu”. Paprike se peku, ljušte, melju i prže u vrelom ulju. Mešanje ajvara je ručno i to mu daje poseban ukus.

Iskusne domaćice na Kopaoniku kažu da je najbolji onaj dobro uprženi ajvar, kada se prilikom mešanja “vidi dno šerpe”. Prema mišljenju mnogih kulinara, najbolji ajvar je pasterizovan, bez konzervanasa i veštačkih dodataka.

 

Izvrsno šumsko voće

Zdravo šumsko voće možete jesti u zavisnosti od toga u koje godišnje doba posetite ovu srpsku planinu. Sveže šumske jagode, borovnice, kupine ili drenjine možete naći prilikom pešačenja ili planinarenja kroz šumu. Mogu se naći i u slobodnoj prodaji u svežem obliku, ukoliko ih ne pronađete u kopaoničkoj šumi.

Van sezone od ovog voća možete probati sokove, džemove, slatka, kompote, ali i likere. Osim pomenutog voća, u ponudi su i proizvodi od malina i višnje. Šumsko voće je jedno od najzdravijih i najkvalitetnijih voća iz razloga što se ne tretira nikakvim pesticidima ili herbicidima i ima veoma lekovita svojstva.

 

Karađorđeva šnicla na zimovanju

Gurmanima je dobro poznato kakav delikates može biti “karađorđeva šnicla”. Najpoznatije srpsko jelo i najčešće naručivano u ugostiteljskim objektima Kopaonika, ali i širom Srbije. U kombinaciji sa kajmakom, ovo prženo rolovano teleće ili svinjsko meso, ostavlja bez daha.

Šnicla je nastala slučajno u restoranu “Golf” kada je domišljati kuvar Mića Stojanović umesto naručenog “Kijevskog kotleta” izmislio potpuno novo jelo. Zbog nedostatka piletine od koga se ovaj kotlet pravi, modifikovao je jelo i poslužio ga. Kasnije je jelu dao ime “Karađorđeva šnicla” zbog visokog pozicioniranja dinastije Karađorđević u svetu.

 

Zdrav kopaonički med

Šumski, bagremov i livadski med mogu biti odlična kombinacija za doručak, ali i prvo jelo prilikom ustajanja, na prazan stomak. Zbog mnogobrojnih vrsta cvetova iz kojih pčele skupljaju polen, med je nezamenljiva zdrava hrana.

Istraživanja pokazuju da su za njegovu hranljivu vrednost, znale ranije civilizacije i da su ga primenjivale kako i jelu, tako i u medicinske svrhe. Kopaonički med izuzetno je jelo za okrepljenje posle skijanja.

med domaci kasicica cinija

 

Šardeni - ugođaj bez premca

Ovo gurmansko jelo priprema se od jagnjećih iznutrica kao što su crna i bela džigerica, škembe, creva, srce i plućna maramica. Naliva se uljem i raznovrsnim začininskim biljem, potom se krčka na laganoj vatri puna tri sata.

Priprema nije jednostavna i zahteva kulinarsku umešnost. Zbog toga se mnoge domaćice ne usuđuju da ga prave u kućnim uslovima, ali na ovoj prelepoj planini preporučuju ga zbog njegove sočne pripreme.

 

Tradicionalna proja posle skijanja

Proja je staro srpsko jelo koje su naši preci jeli umesto hleba. Na gastronomskoj mapi srpske kuhinje, nezaobilazni je specijalitet planinskih krajeva. Po tradiciji, pravila se od tri sastojaka kao što su krupno mleveno kukuruzno brašno, so i voda bez ikakvih dodataka. Odličan je izbor za vreme zimskog odmora na Kopaoniku.

Danas se ova osnovna smeša priprema sa dodatkom kiselog mleka, pavlake ili jogurta. Kombinuje se uz koziji, kravlji ili ovčiji sir, kačkavalj, kajmak, domaće čvarke ili pršutu. Servira se u toku predjela, najčešće vruća. A ako ste mislili da se ovde završava spisak mogućih kombinacija, onda je pravi trenutak da posetite Kopaonik.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava