Tamarind – osnovni začin indonežanske kuhinje

copyright
Copyright: fthmb.tqn.com
Pročitano: 1687 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Tamarind ili indijska datula je slatko-kiselo voće koje ima široku lepezu upotreba i u medicinske i u kulinarske svrhe. Unutar braon omotača, nalazi se lepljiva, mesnata i sočna pulpa koja predstavlja plod. Drvo je autohtono i uspeva u tropskim regionima Afrike. Biljka je kultivisana hiljadama godina i do Azije je stigla pre oko 5.000 godina. Južna Amerika i Meksiko ostaju najveći potrošači i proizvođači tamarinda na svetu.

Tamarind se može konzumirati kao sirovo voće ili može biti osušeno. Često se koristo kao dodatak džemovima i sosevima. U nekim delovima sveta se nakon sušenja preradi u bombone! Uobičajen je sastojak supa širom Azije i Južne Amerike.

Sadrži značajan nivo vitamina C, E i B. Bogat je kalijumom, gvožđe, fosforom, manganom i dijetetskim vlaknima. Dugo se smatra prirodnim laksativom. Stimuliše rad creva i pomaže bržem rastvaranju hrane. Snižava nivo holesterola i krvni pritisak. Impresivan nivo vitamina C utiče na jačanje imunog sistema. Dobar je izvor gvožđa, pa obezbeđuje oksigenaciju različitih mišića i organa kako bi pravilno funkcionisali. U Indiji se koristi i za pravljenje popularnog napitka protiv groznice.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava