Sujeverje i hrana

Copyright
Copyright: listverse.com
Pročitano: 6052 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(0 glasova)

Verovanja iz starine i bapske priče nekima su zanimljiva pričica, dok neki i dalje veruju da tu nečega ima, ali ni jedni ni drugi nisu imuni na novu priču o natprirodnim silama.

Postoji verovanje vezano za jaja, koje kazuje da ukoliko ne polomiš jaje sa obe strane, veštice će uzeti tu ljusku i napraviti brod kojim će isplovljavati na pučinu i izazivati oluje. Ova priča datira još od 1580. Priča o ljusci jajeta nije jedina u čijem je centru ova namirnica. U većem delu Evrope farmeri nose sveže jaje u polje, u nadi da će to doneti dobar rod. Jaja se takođe koriste da predskažu budućnost – dva žumanca su znamenje da se uskoro sprema brak, tamne tačkice na žumancetu predskazuju loš događaj, a jaje bez žumanceta je najgore što može da vam se desi.

Ni hleb nije izuzet iz ovih pričica, npr. postoji jedna u kojoj se tvrdi da pravljenje znaka krsta na hlebu onemogućava nečastivom da sedne na hleb i time ga pokvari.

Smatra se lošom srećom ako dve osobe piju čaj iz istog čajnika, a uz to, ukoliko se čajnik ne poklopi tokom spravljanja čaja, stranac će posetiti kuću (postoji serija ritualčića kojim se čak može utvrditi tačan dan, vreme i pol tog nepoznatog posetioca).

Bacanje pirinča na mladence je toliko odomaćen običaj da većina i ne razmišlja o njegovom nastanku. Ova tradicija veoma je stara, a treba da donese prosperitet, bogatstvo i sreću novovenčanom paru.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava