Kontrolišite svoju težinu uz pomoć supe

Copyright
Copyright: sophiectaylor.com
Pročitano: 2156 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Kada unosimo hranu u tečnoj formi duže se osećamo sitim, u odnosu na istu količinu namirnica i energije kao čvrsta hrana. To što smo duže siti, znači da je manja šansa da ćemo posegnuti za grickalicama kasnije u toku dana.

Dakle, u čemu je tajna? Odgovor leži i ćelijama u zidu creva, kao i u hormonima koji kontrolišu apetit.

Prema studijama, nakon obroka hrana se u stomaku meša sa želudačnim sokovima i vodom. Voda, međutim, skoro odmah prolazi do creva, ne zadržava se u želucu, tako da nemamo osećaj da smo siti dugo. Međutim, kada uz obrok jedemo supu, cela mešavina ostaje u želucu i ostajemo siti duže.

Hormon koji kontroliše apetit oslobađa se kad je stomak prazan. Kada je stomak pun, ćelije prestaju da proizvode taj hormon, "isključujući" apetit. Što je duže stomak pun, hormon se neće lučiti, a stomak se sporije prazni ako jedete supu (i do dva-tri sata duže ćete biti siti).

Kontrolisanje apetita je ključ kontrolisana težine. Zdrava i ukusna supa, prepuna hranljivih sastojaka - uglavnom vlakana i proteina, uz mali broj kalorija je upravo ono što vam treba. Ipak, izbegavajte kremaste čorbe, već se radije odlučite za lagane supe od povrća.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava