Najbolje piće za početak jutra: čaj, voda ili kafa?

copyright
Copyright: media3.popsugar-assets.com
Pročitano: 3339 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Bez obzira da li ste ranoranilac, verovatno imate naviku da jutro započnete uz šolju kafe, vode ili čaja. Čaša vode ujutru mogla bi da vam pomogne mnogo više od bilo kojih popularnih jutarnjih pića.

Većina ljudi ne može da zamisli svoj dan bez jutarnje kafe, što nije iznenađujuće s obzirom da kofein u njoj izaziva blagu zavisnost. Umereno konzumiranje kafe može imati više koristi, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa tipa, kamena u žuči i raka debelog creva. Mada, ključni efekat za one koji ne mogu bez jutarnje kafe je - poboljšanje kognitivne funkcije. Osobe sa srčanim problemima bi posebno trebalo da povedu računa na potencijalne efekte kofeina na krvni pritisak, puls i ritam srca pre konzumiranja velikih količina kafe ili bilo kog drugog pića koje sadrži kofein.

Crni, zeleni i beli čajevi potiču od iste biljke i svi sadrže kofein. Čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti tela od negativnih zdravstvenih efekata slobodnih radikala, elemenata koji lutaju kroz krvotok i izazivaju oštećenja ćelija. Biljni čajevi mogu da pomognu u ublažavanju simptoma prehlade. Čaj od đumbira i nane pomažu u borbi protiv jutarnje mučnine.

Voda je najpopularniji napitak na svetu, i to sa dobrim razlogom. Pomaže sve telesne funkcije i trebalo bi je piti tokom celog dana u umerenim količinama, počevši od prve čaše čim se probudite.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava