Čoko koko malina

Nežan spoj maline, bele čokolade i kokosa.

copyright
Copyright: COLJA
Pročitano: 1617 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Sastojci

Prva kora:

5 belanaca

125 g šećera

60 g brašna

70 g kokosovog brašna

1/2 praška za pecivo

100 ml mleka – za natapanje kore

Druga kora:

3 belanca

3 kašike šećera

2 kašike brašna

3 kašike mlevenih lešnika

Treća kora:

3 belanca

3 kašike šećera

2 kašike brašna

3 kašike mlevenih badema

Prvi fil:

11 žumanaca

10 kašika šećera

650 ml mleka

2 pudinga od maline

200 g putera

100 g bele čokolade

Drugi fil:

300 g malina

4 kašike šećera

3 kašike gustina

1 ravna kašika putera

125 ml slatke pavlake

3 kašike prah šećera

Dekoracija:

125 ml slatke pavlake

50 g bele čokolade

po želji rendane bele čokolade/mlevenih lešnika

Priprema

Prva kora: Izmiksati belanca u čvrst sneg sa malo soli, pa postepeno dodavati šećer sve vreme muteći. Kada je sve dobro umućeno, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kokosovim brašnom. Sve pažljivo promešati varjačom, sipati u kalup za tortu prečnika 26 cm obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni C 20-ak minuta, u zavisnosti od rerne, ali paziti da kora ostane bela (proveriti čačkalicom da li je pečena). Pečenu koru izvaditi i izbockati viljuškom, pa preliti hladnim mlekom. Ostaviti da kora upije mleko.

Druga kora: Belanca penasto izmiksati (sa malo soli), uz postepeno dodavanje šećera i sve dobro umutiti. Lešnike kratko propržiti i samleti. Zatim lagano umešati brašno i mlevene lešnike, sipati u kalup i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 12 minuta.

Treća kore: Isto kao i druga, samo što se umesto lešnika dodaju bademi.

Prvi fil: Izmiksati 150 ml mleka, 11 žumanaca i 2 pudinga od maline. Ostatak mleka i šećer staviti da provri, pa dodati izmiksana žumanca sa pudingom i mlekom i kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne dobije gust krem. Skloniti sa šporeta, pa u vruć krem dodati 100 g bele čokolade, promešati da se čokolada istopi, pa krem izmiksati i staviti prijanjajuću foliju direktno na krem. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posebno izmiksati puter i postepeno ga dodavati u krem sve vreme muteći mikserom.

Drugi fil: Staviti maline sa šećerom na tihu vatru da proključaju. Izgnječiti ih i dodati gustin razmućen u malo vode (tek toliko da se lepo sjedini). Razmućen gustin dodati u maline i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa šporeta i umešati puter da se dobro sjedini. Pokriti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. U ohlađen fil dodati posebno umućenu slatku pavlaku sa 3 kašike prah šećera i sve dobro izmešati.

Kalup za tortu (bez dna), staviti na tacnu za posluženje, pa u kalup staviti prvu koru. Na nju staviti polovinu prvog fila, pa drugu koru, pa fil od malina i slatke pavlake, pa treću koru i preostalu količinu prvog fila. Kalup sa tortom prekriti folijom i tacnom i staviti u frižider da se potpuno ohladi. Nožem pažljivo odvojiti tortu od ivica kalupa, pa skinuti kalup. Slatku pavlaku staviti na šporet da se zagreje. Skinuti sa vatre pred ključanje, dodati izlomljenu čokoladu i sve dobro izmešati da se čokolada potpuno istopi. Ostaviti prvo na sobnoj temperaturi da se prohladi, a zatim potpuno ohladiti u frižideru ili kratko u zamrzivaču, a može se napraviti i dan pre početka pripreme kora i ostaviti u frižideru. Ohlađenu izmiksati, premazati tortu spolja i dekorisati po želji. Posuti izrendanom belom čokoladom i/ili mlevenim lešnicima.

Napisao: 
Prethodni recept
Babine ružice
Sledeći recept
Banana kuglice
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava