Tart sa kruškama i filom od badema

Odličan tart, a nije ni komplikovan za spremanje.

Pročitano: 246 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Za testo:

300 g brašna

100 g šećera u prahu

1 jaje

125 g hladnog maslaca

2-3 kašike hladne vode

Fil od badema:

150 g šećera u prahu

100 g maslaca

100 g sitno mlevenih badema

50 g brašna

2 jajeta

4-5 sočnih krušaka

Za posipanje:

po potrebi vanilin šećer i šećer u prahu

Priprema

Priprema testa: Pomešajte brašno i šećer u prahu i u to dodajte hladan maslac naseckan na kockice i jaje. Mesite rukama dok se masa ne ujednači. Pripremite u šoljici 3 kašike hladne vode i postepeno dodajte u testo dok ga mesite. Treba da dobijete kompaktnu mekšu smesu u kojoj se ne primećuje maslac. Zavijte testo u samolepljivu foliju i ostavite u frižider da odstoji 2 sata.

Na pobrašnjenoj površini razvijte testo malo većeg prečnika od pripremljenog kalupa za tart (kalup prečnika 22-24 cm) tako da korom možete da prekrijete i dno i stranice kalupa. Kalup dobro podmažite maslacem i pospite brašnom. Testo lepo utisnite u sve žljebove kalupa. Izbockajte testo viljuškom, prekrijte aluminijumskom folijom i popunite pasuljem ili keramičkim kuglicama za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni C oko 15 minuta, zatim uklonite kuglice i pecite još 5 minuta.

Dok se testo peče (a možete i kad ga ispečete - ništa ne smeta da se prohladi) pripremite fil od badema: Pomešajte šećer, badem i brašno, umešajte istopljen maslac i na kraju umućena jaja. Filom popunite koru. Kruške oljuštite, očistite od semenki i isecite po želji na tanje listiće ili na polovine, četvrtine ili osmine - ako ih sečete na krupnije komade, a treba da pokrijete celu površinu tarta biće vam potrebno više krušaka. Kruške poređajte po filu i blago ih utisnite u fil.

Pecite na 180 stepeni C, oko pola sata, da kora lepo porumeni. Vruć tart pospite vanilin šećerom. Pred serviranje tart možete posuti i šećerom u prahu.

Sledeći recept
Loli Pop
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava