Kako sirov med utiče na zdravlje?

copyright
Copyright: happyhoney.rs
Pročitano: 1826 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

Med sadrži hranljive sastojke i enzime zbog čega je tokom istorije korišćen kao narodni lek. I danas je veoma popularan lek, a čak se u nekim bolnicama koristi u vidu medicinskog tretmana za rane. Ipak, zdravstvene prednosti sirovog meda su nešto brojnije u odnosu na prerađeni. Grejanje sprečava kristalizaciju, pa tako utiče i na njegovu boju i teksturu. Ipak, mnogi korisni antioksidansi i bakterije uništavaju se u tom procesu. Navešćemo samo neke od osnovnih zdravstvenih prednosti sirovog meda.

1. Bogat antioksidansima
Antioksidansi štite ćelije od oštećenja usled delovanja slobodnih radikala koji mogu doprineti razvoju brojnih hroničnih bolesti. Studije pokazuju da polifenoli u medu mogu igrati važnu ulogu u prevenciji bolesti srca.

2. Antibakterijske i antifungalne osobine
Sirovi med može eliminisati štetne bakterije i gljivice jer sadrži i antiseptik. Nekoliko bolnica u Evropi koristi isključivo sirov med umesto antibiotika za borbu protiv ozbiljnih bakterijskih infekcija.

3. Lečenje rana
Sirov med ubrzava zarastanje rana i siguran je saveznik u borbi protiv upala i infekcija rana.

4. Sadrži fitonutrijente
Fitonutrijenti su jedinjenja koja doslovno štite biljke. Na primer, neki mogu privući insekte ili zaštiti biljku od UV zračenja. Odgovorni su i za antioksidativna i antiinflamatorna svojstva sirovog meda. Ukoliko se med preradi, nestaju i fitonutrijenti.

5. Reguliše probavne probleme
Sirov med se ponekad koristi i za tretiranje probavnih problema. Dokazano je da je efikasan u lečenju heliko bakterije koja često uzrokuje pojavu čira. Uzimenje jedne do dve kašike meda na prazan stomak umiruje bol i pomaže u procesu zarastanja.

6. Smiruje bol u grlu
Med je stari saveznik u borbi protiv bolova u grlu, a često je i sastavni deo lekova za kašalj. Dodajte ga u čaj sa limunom i osetićete rezultate.

7. Lečenje određenih simptoma alergija
Istraživanja pokazuju da sirov med može biti efikasan u ublažavanju nekih simptoma povezanih sa određenim vrstama alergija. Pomaže organizmu da postane desenzibilizovan na alergene zahvaljujući polenu.

8. Izvor energije
Prirodni je izvor energije zbog velike količine ugljenih hidrata. Fitnes instruktori često predlažu konzumiranje sirovog meda pre svakog vežbanja.

9. Nega kože
Sirov med utiče na zadržavanje vlage koja utiče na hidrataciju kože zbog čega je i jedan od glavnih sastojaka u brojnim kozmetičkim proizvodima. Budite pažljivi pri odabiru sirovog meda.

Posetite Happy Honey i odaberite svoj ukus.

Happy Honey sirov med Oklagija baner

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava