Jednostavni trikovi – kako čuvati namirnice da vam duže traju?

copyright
Copyright: media1.popsugar-assets.com
Pročitano: 1701 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Nakon otvaranja, maslinovo ulje može izgubiti svoja svojstva za nekoliko meseci. Sveže maslinovo ulje miriše na zrele masline i ima opor ukus. Miris poput kremena ukazuje na istekao rok trajanja. Čuvajte ga u malim bočicama.

Sir obmotajte prozirnom folijom. Ako ga umotate u alu foliju, neće imati dovoljno kiseonika zbog čega će se brzo sasušiti.

Šipak možete zamrznuti ako ne planirate skorije da ga koristite. Zamrzavanje će sprečiti kvarenje i apsorpciju mirisa.

U frižideru bi puter zamotan u foliju mogao da traje i do oko četiri meseca, a ako se čuva u zamrzivaču – godinu dana. Ukoliko ste ga koristili, ponovo ga zapakujte u originalnu foliju zatim u plastičnu kesu za zamrzivač.

Belo brašno takođe možete čuvati u frižideru zbog čega će trajati dva do šest meseci. Ukoliko osetite opor miris – rok trajanja je istekao.

Soja sos je crvenkasto smeđe boje kada je svež. Ukoliko je boja nešto tamnija, najverovatnije je oksidirao. Ne morate ga držati u frižideru, ali ukoliko to činite – trajaće i do dve godine.

Crvene začine odlažite u frižider. Mlevena paprika i čili trajaće duže ukoliko su van domašaja svetlosti i toplote.

Kristalizovani med ostavite na peć u posudi sa toplom vodom. Povremeno mešajte med dok se kristale ne rastvore. Ukoliko med odložite u frižider – ubrzaćete proces kristalizacije.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava