Najlekovitiji čajevi

copyright
Copyright: weeklygravy.com
Pročitano: 2187 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Monarda

Koristi se kao lekovita biljka, u kulinarstvu, kao i za izradu mirisa. Zbog svog porekla i listova nalik na koprivu poznata je i pod imenom indijanska kopriva, a zbog arome koja podseća na bergamot pomorandže i po imenu bergamot. Narodna imena za ovu biljku su i metvulja i konjska metvica. Listovi ove biljke su veoma ukusan dodatak domaćim čajevima.

Matičnjak

Matičnjak je lekovita, aromatična biljka iz porodice usnatica. Čaj od matičnjaka poznat je kao efikasan u lečenju poremećaja centralnog nervnog sistema, reguliše rad štitne žlezde, ublažava bolove u stomaku i pomaže u brobi protiv nesanice.

Lavanda

Cvetovi lavande su jedan od veoma zdravih sastojaka čaja. Suvi cvetovi imaju jače dejstvo, tako da se koristi oko dve trećine manje u odnosu na količinu koja se preporučuje u upotrebi svežih cvetova. Čaj od lavande pouzdan je u borbi protiv nesanice, glavobolje i anksioznosti.

Macina trava

Macina trava ili valerijana, poznata je i pod nazivima: tetrljan i očajnica. Suvo lišće macine trave ima ukus nane i limuna. Cvetovi su najveći izvor lekovitih sastojaka, ali ih ima i u drugim delovima biljke. Za prpremu vam je potrebna jedna supena kašika macine trave na 250 ml ključale vode. Koristi se u najvećem broju kod smetnji koje se javljaju u ženskom reproduktivnom sistemu.

Šipak

Značaj šipka ili divlje ruže u narodnoj medicini poznata je od davnina. Obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija. Koristi se svež ili osušen, prezreo i nedozreo šipak sadrži znatno manje korisnih sastojaka i zato treba brati isključivo tvrde plodove crvenonarandžaste boje. Poznato je da poboljšava imunitet, čisti bubrege i stimuliše izmokravanje, pomaže kod bolova u želucu, da se zaustavi unutrašnje krvarenje i redukuje krvarenje kod menstrualnih ciklusa, dobar je kod avitaminoze, poboljšava cirkulaciju i čisti krv.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava