Vegetarijanstvo i veganstvo

Pročitano: 9649 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

U zadnje vreme pogotovo u inostranstvu sve češće možete naleteti na artikle na kojima stoji oznaka “cruelty free” što znači da nisu testirani nad životinjama i nisu životinjskog porekla. Sve je više ljudi koji se pridržavaju vegeterijanskog ili veganskog načina života. Razlika između vegana i vegetarijanaca je u tome što je veganstvo način ishrane i življenja koji izbegava bilo kakvu vrstu okrutnosti nad životinjama gde spada i iskorišćavanje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe. Njihova ishrana se zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Oni ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med. Vegani ne nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Dok se ishrana vegetarijanaca zasniva na ishrani bez ubijanja.

Vegani tvrde da njihov način života može u potpunosti zadovoljiti potrebe organizma. Ono na šta je potrebno obratiti pažnju je vitamin B12 koji se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla a zajedno sa folnom kiselinom (vitamin B9) štite naš organizam od raznih vrsta anemija. Takođe tu su i smanjeni unosi belančevina, esencijalnih aminokiselina, gvožđa, kalijuma, omega 3 masnih kiselina. Sve se ovo može nadoknaditi unosom soje, mahunarki i žitarica. Soja sadrži veliku količinu belančevina i sve esencijalne aminokiseline, dok sa kombinacijom mahunarki i žitarica možete uneti takođe sve potrebne esecijalne aminokiseline, gvožđa i kalijum. Laneno seme i ulje od semenki grožđa sadrže nezasićene masne kiseline.

Vegetarijanci vitamin B12 mogu nadoknadtiti preko mleka, sira i jaja, dok je kod vegana drugačija situacija, njima se preporučuje da uzimaju suplemente vitamina B12.

Dosta popularan postaje pravac veganstva koji primenjuje ishranu isključivo presnom hranom. Ovaj pravac u svetu izaziva dosta poprečnih diskusija i pitanja da li je dobro za naš organizam, da li je preporučljivo preći na 100% presnu prehranu ili je možda preporučljivije kombinovati, koji su rizici, kako se organizovati, i još mnoga druga pitanja!

U svakom slučaju ukoliko se odlučite na ovakav način života naoružajte se svim potrebnim informacijma kako ne biste svoj organizam zbog neznanja izožili velikom stresu, stpljenjem i voljom i kako vegani kažu veoma brzo će vam se to isplatiti!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava