Najpopularniji evropski festivali piva

copyright
Copyright: welovebudapest.com
Pročitano: 1498 puta
Kategorija: Događaji
Ocena teksta:
(1 Glas)

PIVO JE DOKAZ DA NAS BOG VOLI I DA ŽELI DA BUDEMO SREĆNI, verovatno je najpoznatiji svetski citat o pivu.
I da, nije daleko od istine.

Zato i ne čudi što se širom sveta organizuje na stotinu festivala posvećenih ovom piću.
Mi vam predstavljamo nekoliko lakše dosegljivih - pa evo liste najboljih festivala piva u Evropi:

-Belgijski vikend piva
Održava se u glavnom gradu, Briselu i na meniju je oko 225 vrsti piva. Ne čudi što se jedan od najboljih festivala piva, jer je upravo ova država začetnik proizvodnje voćnih piva, ali i ova "regularna" važe za izuzetno kvalitetne. Festival se održava u septembru, a zanimljivo je to što se uz piva uglavnom služi domaći sir trapist.

-Veliki britanski festival piva
Ovaj pivopijski festival se održava u Londonu, uglavnom početkom avgusta i nudi više od 800 vrsti piva iz čitavog sveta! I flaširanog, i točenog. Po zvaničnoj statistici, tokom festivala se popije 165.000 litara piva, a već je tradicija da se prvog utorka festivala dodeljuje "prestižna" nagrada - za Najvećeg pivopiju.

-Pilsner fest
Češka je već neko vreme pravi raj za pivopije, jer osim kvaliteta, nudi i vrlo pristupačne cene, pa ne čudi što se jedan od boljih festivala piva održava i u Pragu, i to uglavnom početkom oktobra. Traje samo dva dana, ali obećava nezaboravnu zabavu uz dobro pivo, hranu i lokalnu muziku. Pola litre pilsnera možete kupiti i za jedan i po evro!

-Stokholmski festival piva i viskija
Ko kaže da i Skandinavci nemaju dobra piva? No oni su odlučili da ubiju dve muve jednim udarcem i u isto vreme organizuju festival koji slavi i pivo, ali i viski. Održava se krajem oktobra i traje oko dve nedelje. Dakle, dovoljno vremena da se stanovništvo dovoljno proveseli, zagreje i pripremi za dolazak duge, hladne, skandinavske zime.

-Oktoberfest
Mislimo da nije potrebno posebno predstavljati ovaj minhenski festival piva. Sa svojih šest miliona posetilaca, važi za najmasovniji festival festival ove vrste na svetu, ali ga krasi i duga tradicija. Naime, prvi put je održan davne 1810. godine. Kao što već verovatno i znate, piva se često toče u krigle od jednog litra, i u njega se uglavnom služe i tradicionalne bele bavarske kobasice sa žutim senfom. Nek vas ime ne zavarava - Oktoberfest se uglavnom održava krajem septembra.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava