Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

copyright
Copyright: epicureancs.com
Pročitano: 2644 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

1. Izbegavajte seckanje mesa i povrća na istoj dasci

Koristite zasebne daske za meso i povrće. Razmislite o obeležavanju namene daski prema bojama: crvena za seckanje sirovog mesa, a zelena za povrće. Ukoliko više volite drvene daske, koristite trake za obeležavanje.

2. Kako rešiti problem seckanja na „klizavim“ daskama?

Uštedite vreme i čim primetite da vam daska klizi tokom rada, stavite vlažni papirni ubrus ispod nje. Izbegavajte upotrebu krpa ili peškira, bilo kakvog materijala zbog koga bi vaša podloga za rad bila neravna.

3. Izaberite odgovarajuću veličinu prema nameni

Da biste bili sigurni da li je veličina vaše daske odgovarajuća, postavite nož koji koristite dijagonalno preko ploče. Površina ploče bi trebalo da bude nekoliko centimetara veća od noža.

4. Izbegavajte pranje u mašini za pranje sudova

Bez obzira da li je u pitanju drvo ili plastika, daske ne bi trebalo odlagati u mašinu za sudove gde su izložene toploti zbog koje mogu pucati.

5. Sprečite preteranu apsorpciju vode

Vrlo je jednostavno. S vremena na vreme premažite dasku pčelinjim voskom ili mineralnim uljima bez mirisa kako ne bi došlo do isušivanja drvenih daski.

6. Izbegavajte podloge od stakla i mermera

Osnovni razlog – noževi gube na oštrini.

7. Koristite dasku pravljenu od bambusa?

Ukoliko je osnova vaše daske pravljena od bambusa, uložite novac u čelični nož. Bambus je teži od drveta i brže će otupiti oštrice svih drugih noževa.

8. Kada je pravo vreme za zamenu daski?

Istrošene ivice, pukotine ili veliki broj ogrebotina nastalih prilikom sečenja su odlične za razvoj brojnih bakterija, pa su i osnovni pokazatelj da bi dasku trebalo zameniti.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava