Održavanje kuhinjskih dasaka

Pročitano: 2217 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Svi naši proizvodi su izrađeni od prirodno sušenog i termotretiranog drveta, impregnirani su pčelinjim voskom ili mineralnim uljima. Bez obzira što je drvo u procesu proizvodnje zaštićeno, o njemu treba da se kontinuirano vodi računa i redovno treba da se održava.

Evo kratkog uputstva za upotrebu i održavanje:

Na dasci se seče (jer joj je to osnovna namena) i poslužuje hrana. Ne koristite reckave noževe, već sa normalnom oštricom. Nije predviđena kao podloga za vruće posude /naročito ne sa akuterm dnom - poput Zepter suđa /, jer će na dasci ostati trag spaljenog drveta...Znači, namena daske je samo sečenje namirnica i eventualno konzumacija hrane sa nje. Daske i poslužavnici (kao i ostali proizvodi od drveta) se peru hladnom ili mlakom vodom,  sunđerom, a ne žicom. Nekada je dovoljno samo ih obrisati vlažnom krpom. Posle pranja se brišu pamučnom krpom ili papirnim ubrusom.

Suše se prirodno, nikada pored nekog jačeg izvora toplote. Velika toplota dovodi do pucanja drveta. Vlažni uslovi ne odgovaraju niti jednoj vrsti drveta.

Da bi daska duže trajala, posle određenog broja pranja, mora da se ponovo premaže. Za to možete da koristite razna mineralna ili rafinisana ulja, (maslinovo, suncokretovo, laneno...), a naravno, možete i kod od nas da naručite orginalna ulja ili pčeljini vosak. Postupak nanošenja: pamučnom krpicom se lagano utrljava u drvo, posle toga papirnim ubrusom višak koga drvo nije upilo fino obriše, a drvo je popilo koliko mu je potrebno. Tim postupkom ćete znatno produžiti vek trajanja i daska će Vam uvek blistati.

Za kraj, najvažnije od svega: NIKADA DASKU ZA SEČENJE (ILI BILO KOJI WOODHOLZ PROIZVOD) NE STAVLJAJTE U MAŠINU ZA SUDOVE.

VAŽNO: Ako koristite industrijske premaze za uljenje drveta, sunđer ili krpe kojim nanosite ulje na dasku stvaraju u sebi jako veliku temperaturu i može da dođe do procesa samo-zapalenja. Znači, nakon nanošenja ulja i
skupljanja viška krpom ili papinim ubrusom najbolje ih je odmah KONTROLISANO SPALITI napolju... ne bacajte ih u kantu za đubre u kuhinjskim ormarićima, ili sličnim mestima.

Kompletan asortiman WOOD HOLZ proizvoda možete pogledati klikom ovde.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava