Krem kocke sa limunom

Kremasto i osvežavajuće.

Pročitano: 289 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Sastojci

Kora:

4 jajeta

4 kašike brašna

4 kašike šećera

2 kašike ulja

1 kesica praška za pecivo

Preliv:

sok od jednog limuna (50ml)

2,5 dl vode

150 g šećera

1 kesica vanilin šećera

Krem:

5 dl mleka

5 kašika brašna

150 g šećera

1 kesica vanilin šećera

200g maslaca

sitno narendana korica od limuna 

Fil:

1 kesica šlag kreme

Priprema

Priprema kore: Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer pa žumanca i na kraju umešajte i brašno, prašak za pecivo i ulje. Pecite u podmazanom kalupu (mera je za kalup 24x24cm) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C oko 15-20 minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno).

Čim stavite kolač da se peče pripremite i preliv: nacedite sok od limuna, odmerite 50 ml, dodajte u to 2,5 dl vode (da ukupno bude 3 dl) i šećer pa stavite da provri. Kuvajte par minuta pa dodajte vanilin šećer.

Toplu pečenu koru postepeno prelijte toplim prelivom. Koru ostavite da se skroz ohladi i lepo upije sav preliv (oko sat vremena).

Priprema krema: Pomešajte brašno, šećer i malo mleka oduzetog od pola litra, u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri pa kad provri, malo vrelog mleka sipajte u pripremljeno brašno, izmešajte i vratite sve natrag u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturu uz mešanje. Krem je skuvan kada varjača ostavlja trag na dnu šerpe.

Sklonite krem sa ringle, umešajte vanilin šećer, prekrijte samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostavite da se skroz ohladi. Kad se krem ohladi, umutite mikserom omekšali maslac sa narendanom limunovom koricom (može i malo limunovog soka) i, uz stalno mućenje mikserom, dodajte kašiku po kašiku krema dok ne dobijete glatku kremu. Pripremljenim kremom nafilujte koru.

Kad se krem stegne, skinite obruč sa kalupa i nafilujte kolač šlag kremom umućenom po uputstvu na kesici.

  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava