René Redzepi

copyright
Copyright: artnouveau.com.gr
Pročitano: 1982 puta
Kategorija: Poznati Kuvari
Ocena teksta:
(3 glasova)

René Redzepi je trenutno najuticajniji kuvar nordijske kuhinje. Rođen je u Kopenhagenu 16. decembra 1977. godine i suvlasnik je i glavni kuvar čuvenog danskog restorana „Noma“, koji je čak četiri puta progalašavan za najbolji restoran na svetu.


Rene je svoju kulinarsku karijeru započeo u malenom restoranu Pierre André, koji je zahvaljujući njemu dobio svoju prvu Mišelin zvezdu. Zahvaljujući tome, njegov rad biva zapažen i ubrzo dobija posao u popularnom danskom restoranu Kong Hans Kælder. Nakon toga, kratko radi u Kaliforniji, ali se vraća u svoju domovinu i 2004. na poziv poznatog danskog kuvara Klausa Mejera postaje glavni kuvar novootvorene Nome.


Očekivano, Rene je prepoznatljiv po tome što se na njegovom meniju nalaze tipični skandinavski recepti sa popularnim lokalnim sastojcima kao što su riba, ostrige, zeleniš, kupine... ali mnogi ne znaju da je on u stvari poreklom iz Makedonije, gde je živeo sve do početka ratova devedesetih godina, te često u svoj meni ubacuje i razne đakonije inspirisane našom tradicionalnom kuhinjom.


Svoje kulinarske trikove i tajne otkrio je u tri uspešne knjige: „Noma Nordic Cuisine“, „Noma: Time and Place in Nordic Cuisine“, „Rene Redzepi: A Work In Progress“. Njegov rad krunisan je prošle godine dvosatnim dokumentarcem „Noma, my perfect storm“, koji se bavi njegovom kulinarskom filozofijom koja je i dovela do tolikog uspeha Nome: Koristite sveže, lokalne sastojke!


Za kraj, dobro bi bilo da Vam napomenemo da ako ikada želite da isprobate Redzepijeve recepte u Nomi, požurite malo sa rezervacijama – nekada se na slobodan termin čeka i po godinu dana! Do tada, probajte sami da napravite neka jela koja se mogu naći u njegovom restoranu: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/sep/16/rene-redzepi-masterclass-recipes

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava