6 neverovatnih razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da jedete mango

copyright
Copyright: amgrowcorporate.net.au
Pročitano: 1600 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Mango potiče iz tropskih predela. Međutim, do sada je našao svoj put do sve četiri strane sveta. Uprkos činjenici da postoje mnoge vrste manga, svi oni imaju jednu zajedničku osobinu: gustu teksturu i veliku semenku u sredini. Bogat je kalijumom i magnezijumom, dva minerala koja su od velikog značaja za uravnoteženje krvnog pritiska. Riboflavin, vitamin B6, A, C, K i folna kiselina utiču na srčani ritam, a celokupne hranljive materije sprovode kiseonik u svaki deo vašeg tela.

1. Makularna degeneracija je česta bolest koja posebno pogađa starije osobe. Vid je zamućen i potreban je veliki napor kako biste se fokusirali na detalje. Mango sadrži vrstu antioksidansa koji štiti oči. Posebno je značajan protiv oštećenja kože od sunca i očnih bolesti povezanih sa starenjem.

2. Ukoliko imate problema sa varenjem ili gorušicom, enzimi u mangu će pomoći apsorpciju hranljivih materija, a biološki aktivne komponente doprineće efikasnijem sistemu za varenje.

3. Ako patite od anemije redovnije jedite mango i povećaćete broj crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo vitamina C i gvožđa takođe su vam potrebni u većim količinama, zbog čega je mango idealan izbor.

4. Vitamin K je neophodan telu posebno zarad jačanja kostiju, ali pomaže i da se poveća koagulacija krvi. Od suštinskog je značaja kada je reč o apsorpciji kalcijuma.

5. Mango sadrži velike količine vitamina B6 koji je od vitalnog značaja za sam mozak jer podstiče vezu između neurona. Utiče na memoriju, koncentraciju i protok krvi u mozgu.

6. Beta-karoten utiče na jačanje imunog sistema. Štiti nas od bakterija i toksina kojima smo okruženi svakog dana. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite manogo u vašu redovnu ishranu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava