Najbolje namirnice u borbi protiv raka pluća

copyright
Copyright: pritikin.com
Pročitano: 2531 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Pušenje, ali i stresan način života, loša genetika i masna, prerađena hrana su neki od najčešćih uzroka pojave ove opake bolesti. Zdrava hrana može biti jedan od boljih saveznika na putu ka izlečenju, a ovo su namirnice koje obezbeđuju visok nivo dragocenih antioksidanata, vitamina i minerala koji održavaju pravilan rad pluća.

1. Kupusnjače - brokoli, kupus, karfiol, kelj...svo ovo povrće obiluje antioksidansima i hlorofilom koji čisti krv, podstiče stvaranje krvnih zrnaca i eliminiše štetne materije kako iz pluća, tako iz čitavog organizma. Bitno je da se ovo povrće tokom pripreme jela ne skuva, već malo obari na pari ili čak konzumira u sirovom obliku.

2. Zeljasto povrće - španać, blitva, repa...ova kategorija povrća sadrži karoten, lutein i folate koji po mnogim istraživanjima mogu sprečiti rast karcinoma pluća još u ranoj fazi razvoja.

3. Crni pasulj i sočivo - ove dve mahunarke bogate su folnom kiselinom i vitaminom B9 koji može zaštititi i od bronhitisa, astme i emfizema. Pored crnog pasulja i sočiva, preporučuju se i ostale namirnice iz grupe mahunarki, s tim što ove dve pokazuju najbolje rezultate.

4. Zeleni čaj - ovaj sve popularniji napitak sadrži u sebi jedinjenje epigalokatehin galat (EGCG) koje suzbija rast kancera. Danas se u mnogim radnjama može naći zeleni čaj koji je tokom obrade izgubio ovo dragoceno jedinjenje, tako da je najbolje da potražite sveže ili prirodno sušene listove zelenog čaja.

5. Crna čokolada - predstavlja moćan izvor antioksidanata, a baš kao i zeleni čaj, obiluje i katehinima. Što je čokolada gorča i što više procenata kakaoa sadrži, to je zdravija po vaša pluća.

6. Đumbir - posebno je zdrav koren đumbira koji čisti disajne puteve i podstiče cirkulaciju krvi do pluća.

7. Voće - dakle svo voće u manjoj ili većoj meri pomaže u borbi protiv karcinoma, a najbolje je citrusno voće (narandže, limun), jagode, ananas, dinja...svo ovo voće preko vitamina C pomaže plućima da efikasnije prenose kiseonik kroz telo, a posebno je zdrav nar koji obiluje antocijaninima, kao i grejpfrut koji sadrži visok nivo flavanoida naringina - on uspešno sprečava aktivaciju enzima koji uzrokuju rak.

8. Paradajz - zbog likopena, karotenoida koji daje paradajzu crvenu boju, ovo povrće je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv ove opake bolesti. Dobra stvar je što paradajz pri kuvanju ne gubi ovo bitno jedinjenje, već suprotno, pri termičkoj obradi mu se povećava nivo likopena, pa slobodno možete od paradajza praviti različite ukusne soseve i prelive.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava