Zašto ne treba jesti halapljivo?

copyright
Copyright: howto.drprem.com
Pročitano: 5863 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(6 glasova)

Meteorizam je vrlo neprijatan simptom koji nastaje nakupljanjem velike količine gasova u crevima, a najčešći uzrok ovog simptoma je aerofagija, halapljivo konzumiranje hrane.

Veoma mali broj ljudi zna šta je to meteorizam ili aerofagija. Reč je o nadutosti stomaka kao posledici halapljivog konzumiranja hrane, jer se na taj način, pri svakom zalogaju ili gutljaju, proguta i dosta vazduha.

Meteorizam je vrlo neprijatan simptom koji nastaje nakupljanjem velike količine gasova u crevima, a najčešći uzrok ovog simptoma je aerofagija, halapljivo konzumiranje hrane. Ukoliko i vi patite od meteorizma i često se zbog toga osećate vrlo neprijatno, pre svega morate da promenite neke loše navike:

  • Ne proždirite hranu, jedite sporo i svaki zalogaj dobro prožvaćite, jer kad jedete u žurbi gutate i mnogo vazduha.
  • Ne govorite punih usta. To ne samo da je nepristojno, već može da pogorša simptome meteorizma.
  • I psihička napetost može da bude jedan od uzroka nadutosti. Stoga naučite da se uz vežbe disanja ili jogu što više opustite i oslobodite stresa.
  • Bilo bi dobro kada biste se posle obilnog jela makar malo prošetali i na taj način olakšali varenje hrane.
  • Pušenje ne samo da je pogubno za sveukupno zdravlje, već i sa uvlačenjem dima iz cigarete uvećavate nakupljanje vazduha u stomaku. Zato što pre ostavite pušenje.
  • Što češće jedite sveže jagode, borovnice, jabuke, kruške, nar, jer ove vrste voća poseduju određena svojstva koja vam mogu pomoći da se izborite sa ovim neprijatnim simptomom. Jagode su bogate mineralima i vitaminima B, C, E i deluju kao prirodni diuretik i laksativ. Jabuka sadrži pektin, vlakno koje štiti creva. Pored pektina kruška sadrži i druga vlakna koja stvaraju osećaj sitosti i stimulišu kretanje hrane kroz creva. Borovnica sprečava fermentaciju hrane u crevima, a nar podstiče rad lenjih creva.

Izvor: B92.net (novosti.rs)

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava