Lekovita svojstva lišća jagoda

copyright
Copyright: xdesktopwallpapers.com
Pročitano: 1961 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Lišće jagoda može se koristiti za pripremu raznih čajeva i njihovi hranljivi sastojci mogu se kombinovati sa drugim biljkama zarad različitih lekovitih dejstava. Listovi jagoda se suše i koriste prvenstveno protiv stresa i za ublažavanje bolova u zglobovima. Sadrže esencijalne minerale i vitamine koji mogu da pruže širok spektar pogodnosti. Pre upotrebe, konsultujte lekara zbog potencijalnih interakcija sa nekim od lekova.

Listovi jagode koriste se za poboljšanje varenja jer sadrže tanin, molekule koji se vezuju za proteine, amino kiseline, alkaloide i druga jedinjenja koja mogu uticati na digestivni trakt. Samim tim, lišće jagoda smanjuje simptome mučnine, nadutost, grčeve u stomaku i reguliše dijareju.

Jedinjenja koja se nalaze u listovima jagoda mogu pomoći u povlačenju vode iz zglobova, što ublažava bol i otoke povezane sa artritisom i reumom. U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu „Neuroimmunomodulation", istraživači ukazuju da kafeinske kiseline mogu da budu korisne kao anti-inflamatorno jedinjenje.

Lišće jagoda sadrži minerale u tragovima i vitamine. Gvožđe, kalcijum i vitamin C samo su od nekih najprisutnijih, a važnih za održavanje telesnih funkcija. Ipak, budite oprezni, prvi simptomi alergije na jagode ili njihvo lišće su: oticanje lica i vrata, otežano disanje i osip na koži. Ukoliko osetite bilo koje od navedenih simptoma nakon konzumiranja listova jagoda ili njihovih ekstrakta, obavezno se obratite lekaru.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava