Kupine - dragoceni izvor zdravlja

copyright
Copyright: images.newscred.com
Pročitano: 1264 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Kupine pripadaju familiji ruža.

Kupine su izvor antioksidanata koji štite telo na više načina. Efikasne su u sprečavanju raka pluća, raka debelog creva i jednjaka.

Prema naučnim studijama, kupine pružaju zaštitu od endotelne disfunkcije koja se odnosi na napravilno funkcionisanje unutrašnjosti krvnih sudova. To pomaže u smanjenju oštećenja DNK i čuva od vaskularnih bolesti.

Poboljšavaju kognitivne funkcije. Jačaju motoričke aktivnosti, poboljšavaju memoriju i doprinose digestivnom zdravlju.

Zbog toga što su bogate antocijaninom, kupine su veoma zdrave za srce. Prisustvo magnezijuma i vlakana u velikoj meri sprečavaju začepljenje arterija i stimulišu blagi protok krvi. Na taj način smanjuju rizik od srčanih bolesti, regulišu krvni pritisak, sprečavaju srčanu aritmiju i nepravilne kontrakcije srca.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela.

Podstiču laku i bolju apsorpciju vode u debelom crevu i regulišu stolicu. Pomažu u pražnjenu creva i regulišu zatvor.

Jačaju imuni sistem i zahvaljujući malom broju kalorija idealna su užina tokom dijete.

Doprinose jačanju kostiju i pravilnom ćelijskom funkcionisanju.

Poboljšavaju vid i štite oči od različitih bolesti kao što su makularna degeneracija, katarakta i noćno slepilo.

Listovi kupine su efikasni u lečenju dijareje i dizenterije još od davnina i veoma su interesantna tema u modernim istraživanjima. List sadrži tanin i ima zaceljujući efekat kada su rane u pitanju. Pomaže u sužavanju krvnih sudova i lečenju malih povreda.

Listovi se mogu koristiti i u pripremi čaja koji deluje kao terapeutsko piće. Ne bi se svima svideo ukus jer je izrazito gorak, ali dodajte med ili neki drugu vrstu zaslađivača.

Takođe su korisne za ublažavanje bolova u grlu i u lečenju hemoroida.

Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava