Tri primarna makronutrijenta

copyright
Copyright: kevinknutrition.com
Pročitano: 732 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Svaki od tri osnovna makronutrijenta utiču na telo na različite načine. Da biste razumeli kako da uspostavite ravnotežu svog makro unosa u svakodnevnoj ishrani, važno je znati za primarnu ulogu svakog od njih.

Ugljikohidrati su izvor goriva za organizam. Telu je lakše da pretvori ugljene hidrate u odmah iskoristivu energiju nego kada su u pitanju masti ili proteini. Vašem mozgu, mišićima i ćelijama neophodni su ugljeni hidrati kako bi funkcionisali.

Jednostavni ugljeni hidrati sastoje se od jedne ili dve jedinice šećera imogu se prilično brzo razgraditi u organizmu. Nivo šećera u krvi (i energije) obično raste brzo, a zatim opada nakon konzumiranja jednostavnih ugljenih hidrata.

Složeni ugljeni hidrati (polisaharidi I oligosaharidi) sačinjeni su od drugih nizova šećernih jedinica kojima je potrebno duže da se razgrade za dalju upotrebu u telu. Složeni ugljeni hidrati imaju stalan uticaj na nivo glukoze u krvi. Osim što telu pružaju energiju, složeni ugljeni hidrati, naročito vlakna, mogu pomoći telu da održi zdravu probavnu funkciju kao i nivo holesterola.

Protein

Pruža organizmu aminokiseline koje su preko potrebne mišićima, mozgu, nervnom sistemu, koži, kosi... Služi kao transport kiseonika i drugih važnih hranljivih materija. U nedostatku glukoze ili ugljenih hidrata, telo može iskoristiti proteine za energiju. Telo stvara 11 aminokiselina, ali 9 nije u stanju da proizvede samostalno pa se moraju unositi putem ishrane. Kompletni proteini obezbeđuju sve aminokiseline koje vašem telu trebaju u odgovarajućim količinama. Nepotpuni proteini obezbeđuju neke aminokiseline – to su obično proteini na bazi biljaka.

Masti

Dok mnogi ljudi pokušavaju da izbegnu masti u ishranu, one ipak igraju važnu ulogu u organizmu. Masnoća vam pruža važan izvor energije u doba gladi ili nedostatka kalorija. Takođe je neophodna za izolaciju, pravilno funkcionisanje ćelija i zaštitu vitalnih organa. Masti daju više energije nego ugljikohidrati ili proteini, stoga se ovaj makronutrijent mora konzumirati umereno da bi se održala zdrava težina.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava