Činjenice o bezglutenskoj ishrani

copyright
Copyright: assets.nydailynews.com
Pročitano: 892 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Poslednjih godina, čini se da je gluten postao „persona non grata“ u ishrani. Iako usvajanje ovakvog načina ishrane ima prednosti za mali procenat stanovništva, mnogi od nas ni ne znaju zašto gluten može biti problematičan.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži. Daje elastičnost testu i koristi se kao dodatak namirnicama sa niskim sadržajem proteina. Upotrebljava se i za poboljšanje ukusa obrađenih namirnica. Može izazvati probleme kod ljudi sa autoimunim poremećajima, a uzrokuje i probleme digestivnog trakta za ljude koji su netolerantni na gluten.

Za one sa celijačnom bolešću, ishrana bez glutena je primarna kako bi se eliminisali simptomi ukoliko je pomenuta bolest konstatovana na vreme. Simptomi su: nedostaci hranljivih materija, zamor, depresija, gubitak težine... Većina simptoma može biti lako pomešana sa sindromom iritabilnog creva, pa se kod nekih pogrešno dijagnostikuje. Netoleranciju na gluten je teško odrediti jer standardne dijagnostičke i tretmanske smernice ne postoje.

Braon pirinač, heljda, kinoa, proso i kokice ne sadrže gluten. Slatki krompir, riba, orašasto voće, sveže voće i povrće obično su značajno hranljiviji od većine drugih namirnica.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava