Tekstura i temperatura sirovog meda

Pročitano: 1873 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Brojni sajtovi i blogovi čije teme uključuju zdravlje i ishranu, preporučuju upotrebu sirovog meda. Ipak, malo je poznato po čemu se sirov med razlikuje od ostalih. Da li su njegova svojstva drugačija u odnosu na obrađen med? Etikete na ambalažama ne pomažu jer ne objašnjavaju značenje reči “sirov” u navedenom kontekstu. U suštini, postoje dve osnovne karakteristike koje ga određuju: temperature i tekstura.

Da biste bolje razumeli razliku u odnosu na temperaturu, najbolje je krenuti od toga šta se dešava unutar same košnice. Zbog telesne temperature pčela, zagreva se i sama košnica, a samim tim i med. Zato je temperatura košnice uvek oko 35 stepeni. Sve dok temperature ne poraste znatno iznad navedene, med nije pasterizovan.

Mnogi pogrešno razumeju koncept zagrevanja meda. Postoji mit da je svako zagrevanje štetno, međutim čak i pčele zagrevaju med – posebno tokom hladnog zimskog perioda. Uoči leta, pčele ne zagrejavaju med koji se održava na temperaturi od 35 stepeni.

Ironija je što mnogi, ukoliko dođe do kristalizacije, med zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici. Ova iznenadna toplota uništava enzime i hemijski menja med koji sada postaje ništa drugo do prerađeni zaslađivač. U nekim slučajevima, čak i ukus može biti drugačiji. Ono što je zasigurno – ovakvim zagrevanjem, med gubi svoju nutritivnu vrednost.

Teksturu sirovog meda čini sve što može izaći iz košnice: med, vosak, polen, propolis, matični mleč, pa čak i pčele. Konzistentnost će zavisisti od toga kada je sakupljen: nedavno sakupljen med biće kremastiji i vodenkastiji, dok će onaj koji je odstojao imati teksturu zamrznutog sladoleda. Glavni krivac od kog zavisi tektura je pčelinji vosak.

Posetite Happy Honey gde je moguće online naručiti sirovi med u pet različitih ukusa. Prijatno!

Happy Honey sirov med Oklagija baner

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava