Sve što bi trebalo da znate o medu

copyright
Copyright: happyhoney.rs
Pročitano: 2481 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

1. Rok trajanja meda = večnost.
Dugotrajnost meda može se objasniti hemijskim sastavom: med je prirodno kiseo i ima nizak procenat vlažnosti, zbog čega je nepogodan za razvoj brojnih bakterija. Ipak, najveće priznanje bi trebalo odati pčelama. Prilikom pretvaranja nektara u med, pčele uz veliki napor i dugotrajan proces izvlače višak vlage iz prvobitne sustance koju većinom čini upravo voda. Zahvaljujući pčelama i enzimu koji stvara glukonsku kiselinu i vodonik peroksid zbog čega je dalje i onemogućen rast bakterija.

2. Pčele proizvode velike količine meda
Ukoliko uzmemo u obzir standardnu pčelinju košnicu, godišnje se proizvede od 30 do 100 kg meda. Za proizvodnju jednog kilograma meda, kolonija pčela mora sakupiti nektar od oko dva miliona cvetova i leteti preko 55.000 milja. Takođe bi trebalo napomenuti da je za jedan kilogram meda zaslužno oko 800 pčela.

3. Pčele opstaju tokom zime zahvaljujući medu
Pčele naporno rade čitavo leto kako bi imale dovoljno meda da održe košnicu tokom zime. Kada nastupi hladan period, pčele se grupišu oko matice i kontrakcijama svojih tela u vidu drhtavice – ispunjavaju košnicu toplinom. Jedna pčela proizvede u proseku 1/12 kašičice meda tokom svog života.

4. Postoje različite boje i arome meda
Aroma meda određena je izvorima nektara. Po pravilu, svetlije vrste meda su blažeg ukusa, dok je tamniji med oporiji.

5. Ne proizvode sve pčele med
Postoji oko 20.000 vrsta pčela i samo mali deo njih proizvodi med. Grupa istraživača iz Teksasa je 2013. godine pratila pojedine grupe pčela kako bi stekli uvid u njihovo kretanje. Otkrili su da je jedan deo meda otrovan zbog otrovnih biljaka od kojih pčele uzimaju nektar.

6. Pčele proizvode med milionima godina
U Valensiji (Španija) otkrivena je drevna pećinski crtež na kome je prikazan čovek kako uklanja med iz košnice. Veruje se da su crteži iz ove pećine stari oko 15.000 godina.

7. Pčelari iz košnica vade samo „višak“ meda
Jedna kolonija pčela sakupi dva do tri puta veću količinu meda u odnosu na onu koja je potrebna za preživljavanje u zimskom periodu. Kada sakupljaju med iz košnica, pčelari uzimaju samo „višak“, a tokom jeseni proveravaju da li pčele imaju dovoljne zalihe.

8. Sirov med – sadrži sve što vam je potrebno!
Sirov med je jedina hrana koja uključuje sve supstance neophodne za održavanje života uključujući enzime, vitamine, minerale i vodu.

9. Poreklo reči med?
Veruje se da je u pitanju reč hebrejskog porekla i označava – čarobno.

Ukoliko smo vam naveli dovoljno razloga da posegnete za kašikom meda – posetite „Happy Honey“ internet portal i sigurni smo da ćete pronaći svoj omiljeni ukus.

Happy Honey sirov med Oklagija baner

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava