Nekoliko nepoznatih činjenica o šargarepama

copyright
Copyright: cdn.thealternativedaily.com
Pročitano: 1161 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Istraživanja su pokazala da šargarepa sadrži skoro 500 fitohemikalija, što je najveći sadržaj u odnosu na bilo koju namirnicu. Dva od svih hranljivih sastojaka šargarepe su vredna pomena:

Beta karoten - kao što i sami znate, zaslužan je za narandžastu boju. Jetra pretvara beta karoten u vitamin A. Snažan je antioksidans jer vezuje i eliminiše štetne molekule. Čaša soka od šargarepe obezbeđuje skoro 70 odsto osnovnih prehrambenih potreba. Odgovorna je za zaštitu i zdravlje očiju i štiti od degenerativnih bolesti. Stimuliše rast kostiju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Alfa karoten - je antioksidans prepun flavonoida. A šolja šargarepe sadrži 5,9 mg ove supstance. Smatra se da ova hranljiva materija može doprineti dužem životu.

Šargarepe sadrže veliku količinu vlakana, pa mogu regulisati stomačne probleme kao i gorušicu. Minerali u šargarepi zaslužni su za obnovu oštećenih ćelija kose, kože i noktiju. Konzumirajte sok od šargarepe minumum dva puta nedeljno i osetićete promene.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava