10 stvari koje niste znali o kafi

copyright
Copyright: legalreader.com
Pročitano: 2223 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(4 glasova)

Prva jutarnja kafa je odavnina mnogima nezamenljivo piće za početak radnog dana, neki ne mogu da zamisle popodnevni predah bez nje, a neki prosto uživaju u njenom ukusu u bilo koje doba dana. No, ako vas zanima još par činjenica o najpopularnijem svetskom piću, ovde možete pročitati zanimljivosti koje sigurno niste znali:

1. Po legendi, pastiri u Etiopiji su prvi koji su otkrili efekte kofeina kada su uvideli da su njihove ovce, prethodno nahranjene kafenim bobicama, odjednom pstale živahne i pune energije.

2. Prvobitno, kafa se jela a ne pila. Neka afrička plemena su mešala bobice kafe sa mašću i od toga pravila prave energetske bombe za organizam.

3. Širenje islama je znatno doprinelo popularnosti kafe. Po toj religiji, alkohol je zabranjen za piće, pa su sledbenici islama pili kafu u velikim količinama.

4. Apsolutno sva kafa na svetu raste i bere se u tropskom pojasu planete Zemlje.

5. 1965.godine je zabranjena kafa u Engleskoj jer je tadašnji kralj smatrao da se ljubitelji kafe udružuju i stvaraju zaveru protiv njega.

6. Postoje dve vrste kafe, "Arabica" koju konzumira oko 70% populacije (i ta sadrži više kofeina iako je po prirodi slađa) i "Robusta" koju konzumira oko 30% stanovništva i dosta je gorča iako ima manje kofeina nego "Arabica".

7. Kafa raste na drveću visokom oko deset metara.

8. Zrno kafe se ustvari nalazi u bobici crvene boje, koja izgledom jako podseća na ribizlu.

9. Kafa je posle ulja najprodavanija roba na svetu.

10. Instant kafu je prvi smislio Gvatemalac rodom iz Belgije, Džordž Vašington, i to još davne 1906. godine

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava