Saznajte kada vam je kafa najpotrebnija

copyright
Copyright: thekitchentrends.com
Pročitano: 1792 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Ako ste jedni od onih koji svoj dan otpočinju sa jutarnjom kafom, evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o dejstvu ovog mirisnog napitka.

Ljudsko telo proizvodi hormon kortizol, poznatiji kao „hormon stresa" koji ima tendenciju porasta kada ste pod stresom ili u strahu. Kortizol je i ključna komponenta prirodnog, celodnevnog funkcionisanja organizma jer kada dođe do njegovog oslobađanja pojačava se i naša „budnost".

Kofein teži da interferira sa proizvodnjom kortizola. Telo tada proizvodi manje hormona, a više se oslanja na kofein. Konzumiranje kafe kada je nivo kortizola visok dovodi do dugoročnog razvoja tolerancije na kafu, zbog čega nekada imate osećaj da kafa ne vrši nikakav uticaj na vas. U stvari, kofein vrši uticaj na nivo kortizola u našem telu, odnosno dodatno podstiče njegovo oslobađanje. Istraživanja su pokazala da kada ljudi govore o razvoju „tolerancije" na kafu, zapravo govore o uticaju kofeina na nivo kortizola koji njihovo telo proizvede tokom dana.

Nivo kortizola raste tri puta tokom dana: u ranim jutarnjim satima, oko podneva i u večernjim satima. Idealan period za konzumiranje kafe je između deset sati i podneva, kao i između 14h i 17h. Tada je našem organizmu kafa i najpotrebnija jer se ne narušava esencijalni mehanizam tela koji nam ujedno svojim signalima može aludirati na opreznost.

Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava